Фотоволтаични системи в Италия – един прегряващ пазар

Горещите слънчеви лъчи са добре дошли за всеки фотоволтаичен модул, особено ако са подкрепени от атрактивни тарифи за изкупуване на енергията от възобновяеми източници. Понякога обаче комбинацията от тях може да доведе до прегряване.

Италианският пазар на фотоволтаични инсталации прилича на същинска експлозия в последно време. Сред най-пресните анонси са вести за 25 MW проект на Prime Sun Power, 5 MW проект на Evergreen Solar, 9,8 MW базова инсталация на Siliken за Fotowatio Renewable Ventures, както и 72 MW проект, реализиран от SunEdison, който ще се превърне в най-големия фотоволтаичен център в Европа. Няколко подобни проекта бяха обявени през февруари. Междувременно постоянно се съобщава за малки проектчета (с капацитет под 1 MW) , които се реализират из цяла Италия и стартират едва ли не по един на ден. И всички трябва да бъдат завършени тази година.

Ако пазарът продължава да избуява с това темпо през 2010, г. Италия ще се радва на трицифрен растеж и гигаватови фотоволтаични капацитети. Ала с подобни темпове страната устремно върви към превръщането си в следващата жертва на „златната треска“ на фотоволтаиците.

През последните години това се случи вече в Испания, Чехия и отчасти в Германия. Всяка от тези страни имаше примамлива тарифа за изкупуване на енергията от възобновяеми източници, при това без фиксиран таван. Това привлече много инвеститори. Но от друга страна доведе дотам, че търсенето далеч надмина очакванията на правителствата. В крайна сметка всяка държава реши да реагира с драстични мерки. Германия „поряза“ тарифите за изкупуване на енергия от ВЕИ, Испания наложи таван, а Чехия временно спря програмата си и я остави в изчаквателен режим.

С инсталираните 544 MW фотоволтаични централи през 2009 година Италия стана вторият най-голям пазар на фотоволтаични системи в Европа – след Германия. Програмата за изкупуване на енергия от ВЕИ при преференциални цени „Conto Energia“ включва тарифи от 0,37 евро на киловатчас до 0,48 евро на киловатчас. Това привлече немалко инвеститори.

Настоящият етап от „Conto Energia“ приключва в края на 2010 г. и има теоретичен таван от 1200 MW, който обаче ще бъде достигнат много преди края на годината. Налице е и 14-месечен гратисен период за проекти, инсталирани след достигането на този таван. Той има за цел да гарантира, че всички проекти, инсталирани през 2010 година, ще получат право на въпросните тарифи. Цени за след края на 2010 година все още не са определени от италианското правителство, което създава парливо чувство на несигурност у инвеститорите. Усещането, че тарифите най-вероятно ще бъдат „порязани“, както се случи в Германия, кара инсталаторите  да бързат още повече да завършат проектите си през 2010.

Докъде ще стигне всичко това е трудно да се прогнозира и пазарните наблюдатели не дръзват да предвещават. При всички положения обаче подобно развитие напомня, че инвестициите в алтернативна енергия трябва да се правят предпазливо и може би страните, които не са предприели драстични мерки за стимулиране на „бум“ на ВЕИ, не са сгрешили чак толкова много.

1 коментар

  1. През последните 2 години цените на фотоволтаиците спаднаха по много причини. В близките години, в слънчеви райони се очаква цената на ток от фотоволтаици, в съвъкупност с другите му предимства, да стане по-изгодна, дори и от тази от мрежата. Например, ако на покрива има фотоволтаична инсталация, то токът от нея може да зарежда електромобил. Последният има 10 пъти по-евтин разход на километър път, отколкото на бензин. ************ [Коментарът е редактиран от модератор]

    М. Малцева: Драги господин Тончев, полето за коментари не е място за безплатна реклама. Спестете си и евентуални следващи опити да популяризирате дейността си тук.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*