Електроразпределителните дружества виждат соларните покриви като заплаха за своя бизнес

За собствениците на електрически превозни средства наличието на фотоволтаични масиви по покривите на домовете е прекрасно. Те могат да зареждат със соларна енергия батериите на колите си, както и самите си домове, та даже и да продават излишния ток. Не само минават „транзит“ покрай бензиностанциите, но и си намаляват сметките за ток у дома.

powerline with sun

Това е страхотна новина за крайния потребител, но не толкова страхотна за ютилити компаниите. Хваната неподготвена от нарастващото търсене на слънчева енергия, енергийната индустрия сега иска да спре разпространението й, преди да почувства щетите за собствените си печалби.

Както съобщава Ню Йорк Таймс, енергийната индустрия разбира, че покривните соларни системи в момента представляват само една малка част от всичката енергия, която се генерира – по-малко от четвърт процент. Но те също така са наясно, че  делът на соларната енергия ще се повиши през следващите години. Това ще стане отчасти благодарение на правителствените стимули. В крайна сметка тенденцията ще застраши съществуването на индустрията.

Част от въпросния сценарий се дължи на системата, при която се плаща на клиентите и на бизнеса за излишната енергия, която генерират и продадат обратно на комуналните дружества. Там, където има тлъсти стимули, енергийните компании са „изтеглили късата сламка“.

Тъй като все повече клиенти се насочват към покривни слънчеви системи, финансовата разлика може да доведе до огромни суми загубени приходи – до 1,4 милиарда долара годишно, според трите ЕРП на Калифорния. Ако недостигът се компенсира от прехвърляне на таксите върху потребителите, които не боравят със соларна енергия, проблемът се задълбочава.

Защитниците на соларната енергия настояват, че системата от стимули  всъщност означава нетни икономии за комуналните фирми. Не бива да се подценяват и ползите от това, че мястото на производството на електроенергията се премества там, където тя се употребява – а това означава намаляване на натоварването на мрежата и намаляване на разходите за поддържането на инфраструктурата и големите генератори.

Но има и контра-аргумент: клиенти, които вече не плащат за електричество, вече не плащат и за поддържане на сегашната система, нали? Тогава разходите се разпределят върху другите потребители. Това е ситуация, която ни връща обратно към „корена на проблема“ : клиентите, които не искат да плащат допълнително за това, че някой друг някъде си е сложил фотоволтаици на покрива, най-вероятно ще поиска и той да си сложи соларни панели, за да си прави ток сам. За енергийните фирми това значи по-малко клиенти.

Навярно ще мине доста време, преди такава ситуация да стане реалност, но е факт, някои дружества вече инвестират в домашни слънчеви системи с цел намаляване на тези бъдещи проблеми.

5 коментара

  1. докато енерго-разпределителните дружества, които всъщност са енерго-препродавателни дружества, се държат като дребни амбулантни търговци, няма да има промяна

  2. Към „Мислещ“ -Електро разпределителната мрежа неможе да бъде монопол
    на „някого“ Тя е „номер едно“ в сигурността на всяка държава . Такива такси
    пак въвеждат някого в монополно положение. Трябва да има свободен достъп до мрежата и ще видите какво ще стане с цената на тока.Има доста налични електромери от различни известни фирми за тази цел . Просто лобиския натиск е неимуверен .

  3. Ami energiinite razpredelitelni drujestva da investirat v elektri4eski prevozni sredstva i saotvetnata infrastruktura kam tiah…

  4. Решението е много просто – абонаментна такса за присъединяване към разпределителната мрежа. Който не иска да я плаща тази такса, ще си инвестира сам в енергийна независимост(акумулатори и прочее), същия и не създава разходи на електроразпределителното дружество.

  5. Ами големите фирми трябва да приемат факта,че света навлезе в ХХІ в. и новите технологии стават достъпни за малкия човек.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*