Тънко и гъвкаво стъкло може да съхранява енергия за електрически автомобили

Изследователи от Университета Пен Стейт са разработили ново тънко стъкло, което може да бъде следващата голяма технология за съхранение на енергия – било то за хибридни и електрически превозни средства или за съхранение на енергия от непостоянни източници като вятъра и слънцето.

„Тънкото гъвкаво стъкло за дисплеи е вече широко комерсиализирана технология, – казват от университета. – Но още по-тънко стъкло, около една десета от дебелината на стъклото за дисплеи, може да бъде адаптирано за съхраняване на енергия при високи температури и за приложения с висока мощност, като силова електроника за електрически автомобили, генератори на вятърни турбини, свързани към електро-мрежата фотоволтаици, космически изследвания, и геотермални системи“.

pennstate-flexible-glass

Изследователите са тествани различни състави стъкло с различни дебелини и различна енергийна плътност и са ги сравнили с настоящите полимерни кондензатори, използвани в електрическите превозни средства, предаващи енергия от батерията към електрическия мотор. Тези кондензатори изискват отделна охладителна система, което ги прави големи и обемисти. Университетските изследователи са открили, че стъкло с дебелина 10 микрона може да поддържа висока ефективност на заряд-разряд при температури до 180 градуса по Целзий.

В партньорство с института за стратегически полимерни науки учените са успели да произведат това стъкло чрез ролков печатен механизъм, изваждайки тънки листове – а това означава, че технологията ще е доста евтина.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*