Устойчивото селско стопанство смекчава климатичните промени

Отглеждането на селскостопански култури, животновъдството и обезлесяването са причинител на една трета от емисиите на парникови газове по света, произведени от хората през последното десетилетие. Но ново изследване показва, че устойчивите подходи за повишаване на добивите – т.е. отглеждането на повече храна за определен период за дадено пространство –  могат да намалят емисиите с 12 на сто на всяка калория.

Подобряването на добивите обикновено включва увеличаване на използването на торове, което би било контрапродуктивно за намаляването на емисиите. Проучване, публикувано в списание „Писма за изследванията за околната среда“ обаче сочи, че подходите за устойчиво земеделие и животновъдство могат да изпълнят и двете цели  – намаляване на емисиите и предоставяне на повече храна. Phys.org съобщава:

OrganicFarming

„Най-ефективният начин да се гарантира устойчива интензификация на отглеждането на култури е да се разчита на практики и технологии, които не изискват повече торове, като например отглеждане на нови сортове, по-добри ротации на културите, интегрирани практики по отглеждане на култури и животни, прецизно земеделие“, казва изследователят Уго Валин, ръководител на изследването.

Редица организации, включително ООН, също са открили, че „агроекологичните“ методи в земеделието и животновъдството надминават използването на химически торове при стимулирането на производството на храни, особено в развиващите се региони.

Organic-Farming - test

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*