Отборът на Израел за соларния декатлон в Китай прави дом по древни строителни традиции

Състезателите в Соларен декатлон – Китай са млади хора, които изобретяват най-различни форми на ефективно приложение на соларната енергия. Забележителен сред тях е израелският екип студенти – не само защото Израел се състезава за първи път в този род надпревара, но и защото проектираната от тях къща е вдъхновена от древните строителни традиции. Те включват пасивен соларен дизайн и двор с открити пространства. Къщата се казва“All [е] Land“ и съчетава традициите с устойчиви технологии, проектирани и построени в Израел.

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-1

Отборът на Израел „All [е] Land“ е съградил къща с нулево потребление на енергия, която съчетава традиционни техники за строителство с нови технологии и устойчиви системи. Дизайнът е базиран на средиземноморската „Израилтянска къща с 4 стаи“ – древен архетип на сграда, който може да бъде намерен в археологическите останки в региона, датиращи отпреди около 3500 години. Модерната интерпретация на екипа поставя силен акцент върху вътрешния двор, който осигурява пространство за забавление, релаксация и градинарство. Вътре в дома има голяма дневна с кухня и трапезария, а банята и спалнята са изтикани встрани.

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-2

Пасивният слънчев дизайн заедно с управлението на дневната светлина, засенчването и вентилацията помагат за намаляване на потреблението на енергия. Покривът е наклонен и на него е монтиран масив от слънчеви фотоволаични и термални системи за генериране на енергия.

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-3

Домът е построен от сглобяеми и рециклирани стоманени греди и е плътно изолиран, облечени с плочи от фибро-цимент. Съвременни технологии от Израел като например прозорци с вградени в тях фотоволтаици също са вградени включени в дома, за да покажат иновациите, родени в страната. Домът разполага и с нощно лъчисто охлаждане и разширени функции за наблюдение и управление и оптимизиране на ефективността.

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-4

Екипът на Израел се състои от около 30 студенти от Колежа по инженеринг и дизайн „Шенкар“, Университета в Тел Авив, Колежа за научни изследвания и управление и Школата по дизайн „Нери Блумфийлд. Това ще бъде първият път, когато екип от Израел се състезава в Соларния декатлон, който се провежда от 2-ри до 13-ти август в Датонг, Китай. След приключване на конкурса домът ще се върне в Израел, където ще бъде постоянно изложен за образователни цели.

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-5

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-6

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-7

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-8

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-9

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-10

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-11

Team-Israel-2013-Solar-Decathlon-China-14

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*