Ютилити дружествата се боят как потребителите ще възприемат смарт-грида

Усилията за модернизиране на мрежите за електрозахранване вече са тема в световен мащаб. Новата концепция обаче ще се окажа трудна за „продаване“ и ютилитис дружествата знаят, че трябва да са много предпазливи. Първо по рода си проучване, направено само на територията на Северна Америка, разкрива какво действително се случва в тази посока.

Софтуерният гигант Oracle е направил проучване на местния пазар, което показва, че шефовете на електроразпределителни дружества имат интерес към смарт-грид системите и конкретни планове за тях, но значителна част от тях е притесняват, че потенциалните увеличения на сметките ще накара потребителите да протестират шумно.

Смарт-гридът представлява набор от решения за обновяване на електроразпределителните системи, включващ и цифрови комуникации за подобряване на надеждността и и ефективността. Част от тази концепция е и засиленото използване на възобновяеми енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия. За повечето шефове в момента приоритет е подобряването на надеждността, инсталирането на „смарт“ измервателни уреди, както и въвеждането на ценови системи за реагиране на изменения в търсенето.

Ръководителите на ютилити дружества очакват, че най-привлекателни за масовия потребител ще са домашните дисплеи за представяне на енергоконсумацията, както и смарт-уредите, способни на по-ефективно функциониране. Въпреки дълбоката си убеденост в ползите от смарт-грида, ютилити фирмите пристъпват съвсем предпазливо към въвеждането на тези нови технологии. Само един от петима шефове на такива дружества е посочил в проучването на Oracle, че предприятието му вече прави широкомащабно внедряване.

43 процента от запитаните са посочили, че се притесняват силно за реакцията на крайните потребители при появата на по-високи сметки за ток. Освен това смарт-грид програмите се бавят заради акта, че все още за гражданите няма достатъчно стимули за използването на по-малко енергия.

1 коментар

  1. Хайде, моля ви се, стига с тия неразбираеми чуждици – ютилити, смарт-грид и пр. Имаме си думи на български.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*