Полша избра мръсната енергия: реши да заложи на лигнитни въглища

Полша, един от най-тежките замърсители на въздуха в Европа, ще стане още по-голям замърсител, след като реши да заложи развитието на енергетиката си на лигнитните въглища.

Полша разчита на въглищата за производството на повече от 90 процента от електричеството си и е дом на европейската инсталация, която излъчва най-много въглероден двуокис – енергийната компания PGE с нейната електроцентрала в Белхатов.

Lignite-coal

Изборът на въглищата може да предопредели развитието на страната по отношение енергетиката и състоянието на околната среда за десетилетия напред. Страната трябва да построи доста нови електроцентрали, с които да замени старите, за да се справи с бъдещите енергийни нужди.

Правителството и ютилити фирмите разглеждат лигнитните  въглища като евтин начин за осигуряване на гориво, нови мощности и намаляване на вноса на руски газ. Страната има огромни резерви.

„Гледайки ограничените ресурси на Полша от газ и петрол, лигнитните въглища трябва да се разглеждат като стабилизиращ фактор за енергийната сигурност на Полша,“ заяви полското министерство на икономиката в имейл. Според него, лигнитните резерви на Полша ще покрият 200 до 300 години.

Полша си беше поставила за цел да стане основен производител в Европа на шистов газ – което отново е спорно от гледна точка на околната среда –  но амбициите й за „американски“ бум на енергетиката бяха попарени, след като оценките на нейните залежи от шистов газ бяха намалени с над 90 на сто.

Лигнитните въглища са меки кафяви въглища, който са с най-ниска енергийна стойнот от всички видове въглища и изкопаеми горива въобще, най-евтини. Те са с въглеродно съдържание от около 25-35 процента.

„Лигнитните въглища са най-евтиното гориво в момента. Освен това цената му е най-стабилна и предсказуема в сравнение с каменните въглища, газа или нефта“, заяви Збигнев Брийя, ръководител на ZE PAK – дружество за въгледобив. Компанията е вторият най-голям производител на лигнит в Полша и работи върху добивно поле, оценявано на 3 милиарда тона – повече, отколкото е изгорила Полша от Втората световна война досега.

Екологичните групи се опасяват, че новият апетит за лигнитни въглища ще направи Полша дори по-мръсна от сега. Емисиите на Полша вече надвишават тези на далеч по-голямата Испания. „Ако всички тези проекти бъдат започнати, Полша ще стане още по-замърсена“, каза Михал Вилчински, бивш главен геолог на Полша.

Полша все пак успя да намали емисиите си на CO2 с 5 процента миналата година, според данни на Евростат. Това се дължи на слабото търсене на енергия предвид слабата икономика. Принос има и добавянето на възобновяема енергия. Възобновяемите енергийни източници обаче изискват скъпи държавни субсидии.

Полските комунални дружества искат да ограничат разходите си в условията на слаб икономически растеж, който намали и жените им, а лигнитни въглища са тяхната най-евтината алтернатива. „Лигнитните въглища струват около 6,5 злоти (2,05 долара) за гигаджаул, а антрацитните въглища са 10-11 злоти“, каза Мачиеж Хебда, анализатор в Espirito Santo.

Европейският съюз си е поставил за цел намаляване на въглеродните емисии в целия 28-членен блок с 20% спрямо нивата от 1990 г. до 2020 г.. Полша рискува финансовите санкции от Брюксел, ако не постигне тази цел, което е много вероятно при евентуалния „лигнитен бум“.

2 коментара

  1. „Полските комунални дружества искат да ограничат разходите си в условията на слаб икономически растеж, който намали и жените им, а лигнитни въглища са тяхната най-евтината алтернатива“ –????
    въглищата са намалили жените им? ;)) тия полякини къде са отишли тогава? да дойдат при нас, ние работим само на вятърна енергия лично аз по цял ден въртя голямата перка!!!

  2. Проблема не е СО2 или по-точно на аспуха на колата не може да се сложи филтри но на ТЕЦ може за да дават ток на ел.коли.

    http://www.greentech.bg/?p=37948 и http://www.greentech.bg/?p=40246 ,и с водорасли – http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 ставащи за фураж и биогориво и монсанто не са шарани – http://greentech-bg.net/?p=7438 и НРБ още 1964год. са правени опити – http://spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0/356-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE.html

    ГОЛЯМАТА ГЛУПОСТ НА ЕС е точно тази подробност

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*