Срещу 9000 лева можем да сме независими от „енергото“

pv_integrators-600

За около 9000 лева на почти всяка сграда може да бъде инсталирана покривна фотоволтаична система  и да бъде решен проблемът с плащането на високи сметки за ток. Инсталация с капацитет от 3 до 5 киловата е напълно достатъчна за покриване на енергийните нужди на едно домакинство. Свързана към мрежата или снабдена с акумулатор, системата ще осигурява денонощен приток на безплатна електроенергия, произведена от слънцето. Инвестицията в такава система се изплаща за около 10 години, и след това произведената от слънцето енергия може да се продава на преференциални цени и да се генерира порядъчен доход. Животът на соларните модули е поне 25 години и затова вложението във фотоволтаична система може да е  много по-атрактивно и доходоносно от банков влог, например.

Цената

За последните осем години соларната технология е поевтиняла повече от шест пъти. Това се дължи на широкото разпространение и динамичното подобрение на производителността на фотоволтаичните клетки. Тази тенденция се запазва, а изкопаемите горива постоянно повишават цената си. Съвсем скоро токът от слънце ще бъде по-евтин от тока от конвенционални източници. Веднъж инсталирана, фотоволтаичната система започва да генерира приход веднага.

Как да започнем

В момента основната пречка пред подобна инвестицията са тежките и дълги бюрократични процедури за инсталиране на фотоволтаични системи за битови и стопански нужди. Българската фотоволтаична асоциация многократно е алармирала институциите за необходимостта от облекчения. Когато административният режим стане достъпен, ще бъдат създадени нови десетки хиляди работни места, които да не са концентрирани само в столицата или големите градове. Масовата възобновяема технология спомага за облагородяване на отдалечени райони и по-малки населени места, чрез създаване на заетост в малки и средни предприятия – гръбнака на всяка икономика. Единствените губещи от това ще бъдат монополните електроразпределителни предприятия. Превръщането на потребителите в производители на ток ще обезсмисля ролята на ЕРП-тата и все повече ще свива техния пазарен дял. Те от години блокират регулаторните промени, които биха позволили на гражданите и малките фирми сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници.

Бюрокрация

В момента тече публична консултация за новата наредба за присъединяване на нови производствени мощности към електропреносната мрежа. БФА и другите асоциации на производители на екологична енергия се опитват да премахнат ненужните процедури по узаконяване на нови ВЕИ производства за битови нужди. Надяваме се със старта на есенния политически сезон институциите да осъзнаят необходимостта от навременни действия в тази насока. Бизнесът и гражданите са готови за промяната.

Останалите параметри

Централите почти не се нуждаят от подръжка и това прави необходимите средства за експлоатация много близки до нула. Регулярно почистване на панелите е достатъчно, за да получаваме оптимално количество електроенергия. Те се почистват по същия начин, по който се почистват прозорчите в дома ни. Фотоволтаичната система не причинява шум или други замърсявания, няма вредни за хората излъчвания, а при износването на панелите (след най-малко 25 години), те се рециклират и заменят с нови. Мит е, че фотоволтаиката изисква прекалено много място. Изчисленията сочат, че ако Европа покрие 100% от енергийните си нужди със слънчева енергия, соларните панели за тази цел ще заемат едва 0,7% от нейната територия. За България данните са в пъти по-добри – ако реализираме потенциала за разпространение на фотоволтаиката, ще е нужно да заемем с модули едва 0,015% от площта на страната. За да се осигури електричество за едно домакинство е нужна инсталация с площ около 20-30 квадратни метра.

Когато потребителите станат производители

Когато масово започнат да се инсталират фотоволтаични системи за битови нужди и голяма част от потребителите започнат да сами да произвеждат необходимата енергия пазарът на електроенергия ще се демонополизира и така той сам ще се регулира.Ще отпадне скритото субсидиране на силно замърсяващите ядрени и въглищни централи, което в момента се прави чрез надбавките в сметките за ток, чрез данъците и средствата за здравеопазване. Използването на слънцето и другите възобновяеми източници ще ни освободи от вноса на изкопаеми горива. Соларният ток е екологичен и не замърсява околната среда с парникови газове и други вредни частици.

 

Източник: Българска фотоволтаична асоциация

33 коментара

 1. Здравейте аз имам инерес към кого да се обърна от хасково съм

 2. Минаха 5г, как стоят нещата с цените и заслужава ли си да се прави подобна инвестиция

 3. За самостоятелна система като моята 48V,3000Wp само батериите 16х225Ah Trojan T-105RE струват 16х509лв.=8144лв. и проектният и живот е 8 години. Ами панели, инвертор, контролери , резервен генератор, монтаж , проект-становище и узаконяване. Ами най-икономичните електроуреди три пъти по скъпи от нормалните…Има смисъл само ако присъединяването към мрежата ще струва 30-40 хил. лева. Иначе забравете…

 4. Да споделя и моят опит. Намерих си панели и инвертори за включване към мрежата на апартамента, които са ми достатъчни и в същото време рентабилни. Но, какво става като отидеш в офис на ЕРП: нищо, те не знаят, те не разборат. Последваха месеци кореспонденция по имейл с представители на ЕРП и се оказа, че трябва да платя 80лв за оглед, да имам разрешение по ЗУТ, да си закупя инсталацията и да сключа договор като производител на енергия, за да получа двупосочен електромер, какъвто ми е необходим, за да работи адекватно системата. ЕРП не правят разлика измежду 1квч и 100квч, за тях ти си инвеститор със всички бумащини, изисквания за отчет и др. Ако нямаш двупосочен електромер тогава енергията, произведена в момент на липсваща консумация, ще бъде отчетена като консумация и хем произвеждаш и облекчаваш мрежата на ЕРП, хем плащаш. ЕРП са проблемът, не цената или мястото, отделно няма консултанти, които да могат да ти кажат всички необходими стъпки за гарантирано присъединяване, никой не ти дава гаранция, че дори и да изпълниш всичко ЕРП ще те присъедини. А сме 2017г.

 5. Привет
  Идеята е страхотна и ако някой има желание и познания да я реализира сам би излязла доста евтино.
  Няма да навлизам кой знае в какви подробности ще дам един що годе пример.
  За 3kW мощност трябват що годе 20 квадрата панели – потърсете цената може да си ги поръчате от Китай, трябва ви и инвертор за да си го вържете с вашата мрежа.
  Като цена ще излезе доста под 9000.
  Идва и цената на акомулаторите там варира според вида им но и там има вариант.
  Има една малка уловка която не е отбелязана в статията и с която е добре да се съобразява всеки.
  Избивате си инвестицията ако харчите 3kW пълноценно, което не е така в 95 % от случаите.
  Ако обаче имате подсигурен постоянен консуматор на ток нещата стоят коренно различно. Имате 100 % ползваемост на слънце греенето и инвестицията се избива доста бързо.
  Една супер хамалска сметка, имате постоянен консуматор на ток 3kW той харчи -около 4500 лева на година. Имате панел 20 квадрата 3kW макс мощност и по груби сметки дава ток за 1420 лева.
  Честито току що спестихте тези пари и сметката ви намаля.
  Това е икономически най изгодния вариант.

 6. Цените са балонни! Мощно надолу, иначе – йок!!!

 7. ne nzma koi dava 60 80 na mesec za tok az davam po 130 zimata po 240 s prinos zagubi i tu nu a i taksa dostap

 8. Абе, най добре е от ЕРП-тата,но цената на киловат да пада и там допълнителните за пренос и ДДС ,загуби !!!
  Иначе е добре с фотоволтаици ама е много скъпо !

 9. „http://www.alibaba.com/product-detail/Moge-5kw-off-grid-solar-power_60443262580.html“

 10. „http://www.alibaba.com/product-detail/Moge-5kw-off-grid-solar-power_60443262580.html“

 11. Това,че в нашата мила родина ги продават толкова скъпо си мисля дали не е по-изгодно да си го открадна от енергото

 12. Не успях да изчета всички коментари ! Елементарната ми сметка в случая е следната . При положение че заплащам ток между 60 и 80 лв всеки месец , защо да ги давам на „енергото“ , след като мога да ги давам за около 12-13 години на банката , дефакто ненатоварвам семейния бюджет и ще съм енерго независим !

 13. Строя къща в момента и още не съм прекарал ток.160кв е на един етаж с плосък покрив за две семейства .въпроса ми е ще може ли да не свързвам с енергото и тази система ще е достатъчна ли целогодишно съответно и цената ме интересува ….

 14. za 9000 lv ne moje da se sloji energiya ot 3.5kw samo panelite moje posle trabva regulator koito vdiga toka ot 12-24 na 230volta( power invektor)koito trabva da bide okola 5kw-ili-5000w tam sinus koito e okolo 2000lv en az 6 akumulatora koito se naricat (jel) ediniyat e ot 400-500lv zatova za edna kisa sis zelena energiya koyato se raboti normalno e ot 20,000lv do30,000lv ne zabravyate ce ima i zima a slinseto e slabo po nakoga nama, na vsicki pojelavam priyatna rabota. iuspeh v zelenata energiya. ELEKTRIK INJENER MENCO

 15. Дааа. Практика някаква явно е всеки с мнението си да излиза. Колкото и некомпетентно да е. Извратена форма на демокрация явно ще да е. За съжаление, в български вариант. Не съжалявам за тона, просто на човек понякога му кипва от всезнайковци и многознайковци. Да започнем, значи. Инженер съм. Проектирал съм и съм изпълнил „до ключ“ над 30 фотоволтаични инсталации от 1,8 до 19,8 кВп. В Италия. При различни режими и при различни нормативни условия, сменявани в движение. 3 кВп осигуряват над 3600 кВч годишно (1200 кВтч/кВтп). Напълно предостатъчно за 4-членно семейство. Цената? 5500 евро плюс ДДС. Какво печелите? Заплащат ви тока, който консумирате, това първо. Не плащате тока, който консумирате, това второ. Загуба на КПД-1% на година, но на база предходна година, който може и знае, да смята (смешни догадки от типа 70-80% не се приемат за сериозни). Изплащане на инвестицията-между 4-та и 5-та година (субсидия 0,21 евро цента в Италия през 2013, при 0,60 лв. в България, сметнете сами).

 16. от 2 години гледам и се чудя какво могат да постигнат 10 панела за един апартамент .. хммм + това някой изчислявал ли е какви са консумациите на ток ? според мен стандартните консуматори не са повече от 1,5 кв/ч телевизор, хладилник, климатик дребни джаджи. на последен етаж съм и място над тераста и покрива колкото пожелаеш. но се замислих, какво правим зимата, когато навали сняг, след това леко го разтопо и веечрта го стегне и върху панела се образува приятна коричка лед при -10-15 градуса как се чисти от 10 панела ?

 17. 1.Теоретично,трябва да живеем в къща.
  2.Плаща се за сезонна подръжка и ремонт на частна фирма.
  3.качествата на произведеният ел.ток има вероятност невиданги да отговарят на изискванията на ел.приборите и електро-уредите в домакинството.

 18. Я някой да сметне среднодневният товаров график на едно четеричленно семейство – всички ел. уреди, подгряване на БГВ, отопление и готвене. Да видим колко киловатпика фотоволтаици ще трябват… Ами зимата при мъгла? 😉

  Зелена енергия – вятър работа. Поне в следващите няколко години при тези цени…

 19. към Атанас
  То и пърдящият човек затопля и замърсява въздуха, а този който пикае сред природата замърсява и с амоняк.
  Истината е комплексна и не се съдържа в крайноте „чисти“ решения. Под „чисто“ решение визирам абсолютното прехласване и залитане към пълна енергийна независимост. Това е (по скромната ми преценка след 30 години работа върху темата) определено незрял (по-точният израз е – глупав) подход.
  Едно изригване на мощен вулкан може да засенчи за дълго време (повече от месеци) слънцето и да докаже, че в писането на хесапа кръчмарят не е взел активно участие.
  Изолацията на сградите е от първостепенна важност, но не е добре да се абсолютизира за особено големи еднофамилни сгради – над 200кв.м нетна жилищна площ при наличие на 2 или 3 обитатели. Ако те искат да са енергийно независими ще трябва да се бръкнат по-дълбоко с финансовите разчети. Що се отнася до жилище в две спални по около 15кв.м и дневен тракт около 30-35кв.м, то заделянето на 8-9хил.лв са достатъчни да се решат отоплението и охлаждането с използване на високо ефективни инвенторни климатици захранвани от фотоволтаичната система. Може и през активната част на деня енергия да получат и хладилника и лаптопа, но за повече няма смисъл. Има ветрови генератори и ВЕЦ-ове, които могат да осигурят нуждите когато няма слънце, а може да се комбинират нещата и с изграждане на газови ел.централи.
  Темата е много голяма и решаването на проблемите на парче никога няма да доведе до особена ефективност. Комплексните решения постигат синергичен ефект, но това е възможно да стане ако от този процес пуснат грубите си лапи цяла плеяда тъпи политици воглаве с президента, който е един лаком радетел на усвояването на европейски пари за енергийна ефективност. Когато няма дискусия – няма да има яснота, ще се постигнат невиждани нива на крадливост и ефект няма да има в крайна сметка.
  Анатън му?

 20. Това с фотоволтаиците не го разбирам, прекалено скъпа инвестиция, която има кратък живот. Интересно защо не се използва двигател на стърлинг в комбинация с термални или когенеративни панели, по-ефективни са, инвестицията е в пъти по – малка, ефективността в пъти по – голяма.

 21. …отново подвеждаща информация. Защо се твърди, че полезният живот на един модул е 25 години? Това го срещам за втори път тази седмица в разни писания… Гаранционният срок на модул е 25 години – това е далече от неговия така наречен „живот“.
  Освен това тези 9000 лв. как са сметнати? За свързана с мрежата инсталация или за островна такава? Разликата в цените е много сериозна и ако ще търгувате с произведената електроенергия цената е доста по-ниска от тази за островна инсталация. В момента цената за изграждане на една свързана с мрежата инсталация от професионална фирма е в порядъка на 0.9 Евро на проектиран Ват-пик (Euro/Wp). При островните такива цената на акумулаторните батерии, които са консуматив, доста завишава крайната цена…

 22. И още нещо: 9000 лв не са малко пари за много хора, така че за момента малко хора ще имат възможност да си сложат такива системи!

  Нека да видим дали няма да вкарат як данък „Слънце“, както в момента става в Испания! Монополите ще драпат със зъби и нокти да вкарат такъв данък, иначе отиват в историята!

 23. Скъпо е още! Когато паднат цените с 75% и повече, а цената на тока се увеличи тогава вече ще има смисъл!

 24. Наистина има неточност в текста, при текущи инсталационни цени и регулираните цени на електроенергия за домакинства, една инвестиция във фотоволтаични панели се изплаща за около 20 г. Това е при положение, че ЕРП изкупуват излишния ви ток през лятото на същата цена, на която ви го продават през зимата – тоест изпълняват ролята на идеален акумулатор. Но при това положение не може да се говори за независимост, дори напротив. Ако, обаче, трябва да се справите сами със зимно-летните разлики в слънцегреенето, вече става дума за много повече от фотоволтаични панели.

  Независимост от енергото пак е възможна и това е съвсем постижимо в технически смисъл, просто системата ще се състои от много повече компоненти и ще трябва да си купувате гориво. Освен ако нямате собствена горичка за да си отглеждате горивото сами.

 25. Investizia kojto iska tolkova dqlgo vreme za da se izplati na e investizia !

 26. За да се елиминира енергото за къща или жилище 90 – 180 м2, по принцип са необходими 2 системи: термична и фотоволтаична. Термичната: с поне 10 квР мощност, фотоволтаичната – 3-5 квР мощност. И за двете са необходими акумулаторни системи: за термичната – мин. 1-3 м3 воден резервоар, за фотоволтаика – съответен брой батерии ! Все още няма пробив в живота и капацитета на батериите, така че повече от 3 г. на тях не можете да разчитате. Следва нова инвестиция, а тя не е малка = поне на инвестицията за фотоволтаичните панели ! Още две важни условия: висока изолация на жилището и концепция за отоплението: най – добре: водно подово или капилярно ! По най – икономични пресмятания: това ще дойде около 70-80 хил.лв. без изолацията и елементите на отопление ! Доколко имаме възвръщаемост е много относително да се каже, но има и друга философия: ако търся свобода и независимост …. струва си !

 27. Следва до колко градуса се нагряват лятото черният панел ???

  Така де ама под него колко градуса е? То и над гората е топло ама вътре в гората е хладно. Защо се повишват температурите? Просто щото няма гори да държат хладен въздуха близо да земята

 28. Колко е въглеродният отпечатък на фотоволтаиците ??? – енергия за производство и рециклиране – произведеният ток от фотоволтаиците за 25год. колкото енергията за производство и рециклиране ли е ????

  Следва до колко градуса се нагряват лятото черният панел ??? – в Уикипедия е прекрасно обяснено за Парников ефект и Глобално затопляне тоест черните фотоволтаици загряват въздуха – и вентилатора на лаптопа ми допринася за затоплянето и т.н.

  Малко трябва да се мисли и на блога ми – atanasio.blog.bg съм написал всичко.

 29. Трябва да се насърчи енергонезависимото и биологично земеделие, енергонезависимите селски общини които през деня произвеждат от соларни панели, а през нощта от акумулирана слънчева топлина, биогаз, селскостопански отпадъци и други подобни които ги имат в изобилие. Значи една или нвяколко комбинирани слънчева електроцентрала с огледала, която през зимата гори всичко и фотоволтаици по къщите. Трябват съответните закони и наредби и пилотен проект. Другото е цоцане.

 30. Румене! 1-1.5МВч ще се произведат от 1 кв. От 5 ще излязат 5 пъти по толко, тоест 5-7.5Мвч. С други думи тия дето са писали статията могат да смятат, а ти не можеш.

 31. Под инсталирана мощност предполагам се разбира пиковата – Wp. Това означава, че при 5 кВ ще се произведът около 1 до 1.2 МВтч годишно. В момента цената за бита е около 200 лв за МВтч, т.е. близо 240 лв. годишна икономия. Следователно инвестицията ще се изплати за около 40 години. При продажба на ЕРП в момента изкупната цена е 400 лв., т.е. изплащане за около 20 г. Като се има предвид, че кпд на соларните панели за същия период спада до около 70 – 80%, явно срока на изплащане ще стане колкото е живота им и то без да се отчита текущата поддръжка.
  Когато цената спадне на 25% от горецитираната наистина ще започне масово инсталиране по-покривите, защото няма да зависим от държавните регулации. Надявам се, че това ще стане в близките 3 – 4 години, но за сега не си струва.

 32. А в Испания демонтират битовите фотоволтаици.Що ли?

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*