Китай изпреварва САЩ по инвестиции в еко-енергия

Китай за първи път изпреварва САЩ от гледна точка на направените инвестиции в екологична енергия от типа на соларната и вятърната. Изводът се базира на данни за направените инвестиции през миналата година и е дело на Pew Charitable Trusts, чиито доклад излезе миналата седмица.

През 2009 г. Китай е инвестирала $34,6 милиарда в чиста енергия. Пак през миналата година САЩ е инвестирала $18,6 милиарда. Това я нарежда на второ място, посочва докладът.

Общият обем на инвестициите в чиста енергия е спаднал с около 6,6% през 2009 година, което се обяснява с глобалната рецесия. Обемът на вложенията в еко-енергетика за миналата година се изчислява на 162 милиарда долара. Прогнозата обаче е оптимистична – от института смятат, че през 2010 година инвестициите в еко-енергия ще достигнат $200 млрд.

Китай си е поставила определени цели за развитието на възобновяемите енергийни източници източници и то на национално ниво. „Летвата“ е 30 гигавата от вятърна и енергия и биомаса, а срокът – 2020 г. Страната има и фиксирана тарифа за изкупуване на енергията от ВЕИ, което гарантира спокойствието на инвеститорите.

В САЩ много от щатите имат собствени стандарти за енергията от ВЕИ, минимални прагове и задължения към производителите. Липсват обаче национални стандарти, посочва докладът. Няма и единна национална тарифа за изкупуване на енергията от ВЕИ, се казва още в критиката, отправена от Pew към американското правителство.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*