Венецуела пести енергия като си удължава великденската ваканция

Понякога си мислим, че само ние – балканските народи – обичаме да си удължаваме ваканциите и празничните поредици. Но ето, че и другаде по света го правят – при това с чиста съвест, защото… така пестят енергия.

Президентът на Венецуела Уго Чавес разпореди да се добавят допълнителни три дена към традиционната великденска ваканция в страната. Мотивът му е, че това ще помогне за справяне с енергийната криза.

Ваканционни ще бъдат първите три дена на седмицата, завършваща с Великден. Като се има предвид, че Велики четвъртък и Разпети петък също са традиционно почивни дни в страната, това прави цяла седмица ваканция за венецуелците.

Целта не е да мързелуваме, а да пестим енергия“, категоричен е президентът.

Южноамериканската страна страда от жестока водна криза, породена от засушаването, от което нивата на водата в язовирите в страната спаднаха до критични равнища. Опонентите на Чавес настояват, че той е виновен за кризата – заради липсата на добро управление в сектора и липса на инвестиции в тази сфера през 11-те му години на власт. Чавес, естествено, отрича тези обвинения и смята, че опонентите му преувеличават и дори се опитват да саботират проектите му в енергетиката.

Дъждове във Венецуела се очакват чак през май. Дотогава обаче венецуалците ще продължават да страдат от ежедневни прекъсвания на електрозахранването, а бизнесът ще се чуди как да намали енергопотреблението си с 20%.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*