Съвременните изолации били с коефициент на енергийна ефективност нула, твърди „изобретател“

Коефициентът за енергийна ефективност на днес практикуваната технология за изграждане на „външна термоизолация на жилища“ със стиропор, фибран и др. е равен на нула! Това твърди изобретател, представящ се под името Георги Геров. Той разпространи до медиите писмо, представяйки становище от „Георги Петров и колектив…“

„След многомесечно изследване събрахме неопровержими доказателства за допуснати фундаментални грешки от съставителите на технологията „Външна термоизолация на сгради“, която се практикува днес. Теоретично и чрез провеждане на експерименти можем да докажем енергийната и следователно икономическата неефективност на днес практикуваната технология за външна „термоизолация“ на жилища“, твърди изобретателят.

Той прокрепя и копие от писмо, за което твърди, че е получил през декември 2012 от инж. Кольо Колев – бившия изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност.

wall-insulation

„Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) изразява съгласие с мнението Ви, че частичното изолиране на външните стени на панелни жилищни сгради, съчетано с изпълнението по „алпийски“ способ, не води до желания енергоспестяващ ефект и е икономически неизгодно за собствениците на апартаменти“, гласи приложеното копие. „АЕЕ винаги и аргументирано е защитавала цялостното саниране на жилищните сгради, при което се достигат значителни икономии на енергия при рентабилно ниво на разходите на собствениците. За съжаление АЕЕ не разполага с целеви средства за подпомагане на иновативни технологии, в частност за поощряване на изобретатели с цел ускоряване на разработването и въвеждането на идеите им в практиката. Независимо от това, АЕЕ изразява желание да Ви подкрепи като осигури широко огласяване на предимствата на Вашата технология след като тя бъде патентована“.

Очакваме становището на АЕЕ относно позицията на г-н Геров и същността на неговото изобретение.

5 коментара

 1. Вакуум, държи топло и студено, така ли е? А, защо не……

 2. Стига бе, оплюхте човечеца, значиии
  Ми прав е, неефективна е сегашната изолация, особено най-тънката и най-евтините стъклопакети, прав е. Направо си е грешна концепция така щото като проветриш, особено ако нямаш топлинна помпа дето вкарва топлина от изходния въдух и каналните води..

  Концепцията е да се генерира безплатно енергия. Ще видите как ще извади някой Браун генератор или направо торсионен…

 3. Тук и аз не съм съгласен с статията,например тези който са запознати с вътрешното „саниране“да го наречем-ще приемат факта ,че ако стъпиш бос на фибран или стереупор ще усетят разликата независимо от температурата около нас…и после твърдете че няма ефективност,или по просто казано си търсите начин да се облагоденствате по дадена програма на ЕС.

 4. Ако при санирането отвън се спазят някой правила, като например да се говори със съседа отдолу (защото това е негова собственост) и се пусне изолацията до нивото на прозореца му, както и със съседа отстрани и се пусне и до неговия прозорец, нагоре да се дигне поне 50 см над Вашия прозорец, а също и да се използва по-дебел стиропор (10-12 см), ефекта е поне около 3 градуса, което, освен икономия, си е и кеф. По голям ефект се постига ако се подменят прозорците, но с троен стъклопакет, защото тогава е възможно вътрешното стъкло да е „Ка“, а най-външното пак някакво подобно. Тогава ефекта е 7,5 градуса повече през зимата. Демек, ако ще се санира, по-добре е да се санира според новите правила. При тях температурата в помещението през зимата се самоподдържа между 19 и 22 градуса без да се включва парно или друго подобно средство.

 5. Казаното в статията някаква новина ли е?!
  Много ясно, че облепването с някакъв вид изолация на панелните стени на един апартамент от примерно 10 етажен блок, не е толкова ефективно както пълното саниране на целия блок. Но да кажеш, че тотално няма никаква разлика, че няма промяна в сметките на хората за отопление си е чиста глупост!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*