Може ли да се удвои капацитетът на вятърните ферми?

Във всяка вятърна ферма има много декари свободна земя. Какво да правим с нея? Тези празни територии могат да помогнат за удвояване на капацитета на вятърните централи, казват от Wind Harvest International.

Wind Harvest International е производител на вятърни турбини, за които твърди, че могат да умножат енергията, изцеждана от вятърните ферми по света. За разлика от познатите гледки на високи кули с дълги витла обаче устройствата на Wind Harvest са компактни и с ветикална ос на въртене – и могат да се разположат измежду големите си събратя.

Вертикалните турбини могат да добавят капацитет към съществуващите, но също така могат и да увеличат производителността на вече готовите инсталации. Идеята е те да се монтират между високите кули, като се нареждат по три или повече в редица и всяка от тях има посока на въртене, обратна на предишната. Имайки обратни посоки на въртене, тези турбини създават завихряне на въздуха, т.е. нещо като мини-циклон. Резултатът от него е, че ефективно увеличава енергийния „добив“.

Завихрянията във всичките им вариации се използват от памтивека за най-различни цели – като се започне от Стоунхендж и египетските пирамиди, считани за огромни енергийни водовъртежи, и се стигне до модерните пречиствателни станции, които използват силата на водните завихряния за обезсоляване на вода и производство на биогориво от алги. Завихрянията обясняват защо рибите могат да „стоят“ стабилно в бързите потоци, а птиците летят по-лесно и по-леко, когато са в ято.

Използването на мини-тайфуните, за което Wind Harvest говори, може да направи възможно с един и същ брой турбини на даден терен да се извлече повече енергия. По този начин милионите, вложени в изграждането на вятърно-енергийни проекти, могат да се изплатят по-бързо, а единица терен става по-ефективна.

Увеличаването на производителността чрез завихрянията дава надежда за поне частично излекуване на хроничната болест на вятърната енергия – нейната непредсказуемост.

Заради непостоянството на ветровете турбините де факто произвеждат ток само в 30% от времето.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*