Жива стена вдъхва живот на грозна паркинг-сграда в Калифорния

Малко сгради са толкова скучни, грозновати и невъзможни за „разкрасяване“ от многоетажните, високи обществени паркинги. Проектиран от Seasons Natural Engineering, този скучен обществен гараж в Калифорния се е превърнал в място за буйния растеж на тучна зеленина благодарения на добавената към него зелена стена. Зелената стена е „изтъкана“ от над 40 различни сортове растения в „Aqua Felt“- специално проектирана синтетична материя, която би трябвало да спомага за здравословния растеж на вертикалните градини.

garage-living-wall_02

Намираща се в Ървайн, тази пищна зелена стена е поръчана от Edwards Lifesciences, компания за научни изследвания и разработване на на сърдечни клапи и хемодинамично наблюдение. Корпорацията пожелала да да създаде здравословна среда за служителите си. В допълнение към естетическата си стойност подобни живи зелени стени носят и много ползи за здравето – от облекчение на стреса до за подобряване на качеството на въздуха.

garage-living-wall_01

Seasons Natural Engineering – дизайнерска фирма, специализирана в изграждането на живи стени – изтъкала този жив гоблен върху текстилна подложка, наречена „Aqua Felt”. Тя се състои от 100% рециклирани синтетични влакна и се рекламира като по-гъвкава и дишаща алтернатива на традиционните почвени системи. Устойчива на гниене, Aqua Felt подпомага и растежа на корените и по-равномерно разпределение на водата.

garage-living-wall_03

Най-голямата полза от системата, казва собственикът и ландшафтен архитект Скот Хътчън, е способността на филцовите слоеве за да създадат „монолитна растителна фасада, което … улеснява поддръжката на вертикалната екосистема“.

garage-living-wall_04

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*