Япония дава 500 млн. долара за справяне с ядрената криза във Фукушима

Япония обеща почти 500 млн. долара за справяне с течовете и обеззаразяване на радиоактивните води от ядрената инсталация във Фукушима. С това се засилват усилията на правителството да се справи с резултата от най-тежката атомна катастрофа от четвърт век насам.

Съобщението идва само няколко дни преди Международния олимпийски комитет да реши дали Токио – който се намира на 230 км от разрушената електроцентрала – ще бъде домакин на Олимпийските игри през 2020, а правителството се стреми да покаже, че кризата е под контрол. Мадрид и Истанбул са конкурентните кандидати.

japan_power_plant_explosion

„Светът гледа да види дали ще можем да извършим извеждането от експлоатация на атомната електроцентрала във Фукушима, включително да се справим с проблемите със замърсената вода“, заяви премиерът Шиндзо Абе ред министри от кабинета, които се срещнаха, за да одобрят плана.

Намесата на правителството е само малка част от реакцията на кризата във Фукушима, предизвикана земетресение и цунами през март 2011. Те причиниха сривове на реакторите в електроцентралата. Почистването, включително извеждането от експлоатация на разрушените реактори, ще отнеме десетилетия и ще разчита на недоказана технология.

Мерките не се отнасят до проблема с управлението на замърсените води, които се изливат в океана, или до извеждането от експлоатация. Деликатната работа по премахване на прътовете с отработено гориво трябва да започне през следващите месеци. Крайната съдба на оператора на централата Tokyo Electric Power Co (Tepco) също остава неясна, както и въпросът кой в крайна сметка ще „плати сметката“ – японските данъкоплатци или самата Tepco.

„Това е въпрос на обществената безопасност , така че страната трябва да поеме водещата роля в този процес и да действа възможно най-бързо. Измислянето на това кой да плати разходите може да стане по-късно,“ коментира министърът на икономиката Акира Амари.

Главният секретар на правителството Йошихиде Суга каза на отделна пресконференция, че правителството ще похарчи общо 47 млрд. йени, включително 21 милиарда йени от фондове за „спешни“ резерви от бюджета за тази година. От тях 32 милиарда йени ще финансират изграждането на огромна подземен стена от замразена земя около повредените реактори, за да се уловят подземните потоци, а 15 милиарда йени ще идат за подобряване на системата за пречистване на водата с цел да се намали драстично нивото на радиация в замърсената вода.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*