Сайт показва задръстванията в София в реално време

Информационен сайт на име sofiatraffic.info показва в реално време къде из софийските улици има задръствания и колко сериозни за те.

Три вида знаци за визуализация показват какво е състоянието на всички важни кръстовища в града. Зелен кръг с вдигнат палец показва, че положението е спокойно, жълт триъгълник с удивителна е предупреждение, че кръстовището е натоварено. Червен пръстен пък е знак, че има голямо задръстване и това кръстовище е най-добре да се избягва.

Трафикът в центъра на София е все по-интензивен и отдавна вече е станал основен проблем на столичани. По една или друга причина различните системи за интелигентно управление на движението по пътищата у нас не намират приложение, въпреки че такива решение се представят пред общинарите още от 2004 г.

Sofiatraffic.info събира информация от всички „невралгични“ точки в града – всички важни кръстовища в центъра. На голяма част от тях вече са инсталирани камери и сайтът черпи информация чрез тях.

Освен това информационният сайт разчита и на данни, подадени на добра воля от граждани-шофьори, които – веднъж попаднали в задръстване – са склонни да предупредят другите да избегнат въпросното място. Тъй като все повече хора имат смартфони и на практика постоянна свързаност към интернет, то всеки – докато чака – може да отдели минутка да подаде сигнал на кое кръстовище „виси“ в задръстването и колко сериозно е то.

Sofiatraffic.info показва силата на технологията Уеб 2.0 в действие. Идеята е съдържанието да се генерира динамично от хората, чакащи на светофара. Модератор се грижи новините за затворени улици, ремонти и катастрофи да бъдат своевременно отразени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*