CompTIA готви зелен ИТ изпит

Асоциацията на компютърната индустрия CompTIA вече подготвя „зелен“ ИТ изпит, с който да сертифицира ИТ професионалистите, умеещи да прилагат еко-съобразни технологии, подходи и политики.

Новият изпит е предназначен за ИТ шефове, мениджъри на центрове за данни и други видове ИТ администратори, които трябва да могат да гарантират, че работата им и ресурсите, които ползват, щадят околната среда.

Изпитът покрива ключови еко-теми като управление и изхвърляне на ИТ отпадъците, управление и използване на енергията, намаляване на въглеродните емисии, прилагане на зелени стандарти, виртуализация и работа с виртуални машини, дефиниране на възвръщаемостта на инвестициите при стартиране на зелени ИТ проекти.

Изпитът се състои от 30 въпроса, на които трябва да се отговори за един час. За да мине успешно изпита, кандидатът трябва да отговори на над 70% от въпросите. За подготовка за теста от CompTIA препоръчват човек да има зад гърба си 18-24 месеца практически опит в ИТ сферата и да се е сдобил със сертификатите CompTIA A+ и CompTIA Server+.

Проучване от края на 2009, проведено от CompTIA, е установило, че технологичните компании все повече се съсредоточават върху зелени инициативи. От проучените организации 72% са заявили, че вече провеждат одити за измерване на енергийното потребление и управление на енерго-консумацията, 78% имат предвид зеления фактор при закупуване на нови монитори и компютри, а 20% дори имат бюджет специално за зелени ИТ проекти.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*