Зеленият градски транспорт „тръгва“ в Сеул

В Сеул преди броени дни кметът пристигна в местния увеселителен парк, за да открие система от електрически автобуси, заменящи старите шумни и износени влакчета. Музика, Фанфари, тълпи фоторепортери…

За някои политици по света подобна изява е задължителна „фото-възможност“ на път към истински сериозните срещи и задачи. Но за кмета Ох Се-хуун това е знаков момент.

Ние сме първите, които използват тази технология“, гордо казва кметът на мегаполиса. Става дума за системата за задвижване на автобусите, която черпи електричество от ленти, закопани под платното.

Технологията е разработена от водещия технологичен университет в страната и позволява на автобусите да черпят енергия от електромагнитни ленти, поставени под асфалта. Те прехвърлят енергията към возилото чрез електромагнитно поле. Няма нужда от каквито и да е директни връзки между автобусите и лентите.

Лентите биват вградени няколко сантиметра под повърхността на настилката. Чрез сензорна система, разположена отдолу под корпуса, електромобилите „засмукват“ енергия, докато се движат над лентите.

Проектът бе представен наскоро и бързо стана любимец на кмета на Сеул. Този човек е от „рядката порода“ южнокорейски политици, който истински залага на „зеления“ растеж. Се-хуун се старае да създава „зелени“ работни места, свързани с еко-технологии, и непрекъснато търси начин да направи по-чист и по-приятен за живеене този град, който е дом на 49 милиона души.

Един от най-сериозните проблеми в града, с които кметът се бори и се справя, е замърсяването на въздуха. Макар че политическите опоненти все ще намерят начин да омаловажат такова постижение, трябва да се подчертае, че замърсяването на въздуха в Сеул е спаднало с 20% за последните 4 години. Също така неотдавна Сеул се присъедини към група от 13 големи града в света, които са си поставили за задача да станат „уютни“ за електрическите автомобили.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*