Граждани искат нов закон за защита на животните

Идеята за нов закон за защита на животните в България не е нова, но след станалия скандално известен случай на зверски осакатено улично куче, на което нечувано жесток злодей отряза и четирите крака, стопаните на домашни любимци в страната бързо решиха да се обединят и отново да извадят на дневен ред въпроса за промените.

Гражданска петиция за промяна на закона за защита на животните в България набира скорост в интернет. Сред адресатите й са президентът на Република България, министър-председателят, председателят на Народното събрание, парламентарно представените партии, кметовете на всички населени места в страната, неправителствените организации за защита на животните, медии, граждани. Над 17 хиляди имена са вписани вече в подписката.

Специална Facebook група позволява на всички, ангажирани с каузата, да се информират за нейното развитие, както и да изразят мнението си. Групата е отворена и всеки може да коментира.

Незабавно преработване на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност в частите им за глобите и реалното изпълнение на предвидените в него санкции – това е първата точка в искането на гражданите. Освен това те настояват и за въвеждане на специални състави в Наказателния кодекс, които да отчетат особената степен на обществена опасност на деянията свързани с изключително жестоки (произволни и агресивни) мъчения на животни (домашни, безстопанствени и диви). При особено тежки случаи или при повторност наказанията да са от 1 до 5 години затвор, искат активистите.

Създаването на зоополиция е друга предложена мярка. Предлага се тя да оперира в 5 регионални точки в страната, а служителите й да следят за прякото изпълнение на закона за животните. Представата на гражданите е тези зоополицаи да организират ежемесечно патрули до различни обекти, по време на които да следят за наранени/болни/малтретирани животни.

Насърчаване на отделни граждани и/или организации, които да се заемат с приютяване и отглеждане на съществуващите в момента бездомни животни, е друга мярка, която гражданите предлагат. Сред исканията им е и наличието на достатъчно места, предназначени за разхождане на домашни любимци в жилищните квартали, парковете и градинките.

Тези предложения отразяват разбирането на общоевропейските законодателства, че хуманното отношение към животните е част разбирането за нормално обществено поведение. Затова отклонението от това поведение, което е извършено с особена дързост и жестокост, трябва да се наказва строго, за да не се допуска подобни прояви“ – казва петицията.

2 коментара

  1. Чудех се защо трябва да търпим ето такива неща:
    „http://www.razkritia.com/47300/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3-%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B6%D0%B8/“

    „http://www.razkritia.com/32100/%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD/“

    Всички да знаем кои са и да не им търсим сметка.Защо е са създадени тези закони, когато никой не ги спазва?!Време е да се опитаме сами да спрем беззаконието и да помогнем на обществото си.Никога незнаем дали тези които малтретират животни няма да погубят и човек, а те безнаказано си колят и бесет по улиците.На мен отдавна ми писна да газя по трупове.

  2. Строги и бързи наказания за безотговорните,спрямо техните нехуманни действия към всяка мила животинка!Безмилостно възмездие за тези изроди и никакви компромиси с оправдателни присъди!Нека отговорните,да бъдем ИНКВИЗИЦИЯТА на безотговорните!И запомнете,не те,а ние – хората сме животните!И разберете,че не ние,а те – животните са по-силните,по-мъдрите,защото са НАД нас!!!…

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*