SSE Hydro: прозрачна и енергийно ефективна концертна зала

SSE Hydro не е язовир и не е подводница – това е най-новата обществена сграда в Шотландия, специално построена за сценични събития, която през следващите години ще бъде домакин на някои от най-големите музиканти в света. Освен с атрактивната си външност, тя се отличава с висока степен на енергийна ефективност. Система за еастествена вентилация намалява потреблението на енергия, а прозрачната фасада спестява енергия от осветление.

SSE-Hydro-00

При капацитет от 12 000 места за гости в тази деликатно изглеждаща постройка всъщност няма нищо малко и крехко. Винаги, когато се строи структура с такава мощност, е задължително да има сериозен ресурс за задоволяване на потреблението на енергия. Тук обаче са интегрирани проектни стратегии, които ще сведат до минимум въглеродните емисии на SSE Hydro.

SSE-Hydro-01

Конструкцията с местата за сядане е оформена като амфитеатър и оградена с 1400-тонна покривна система от стомана, обвита в прозрачни пана от стъклопакет. Според дизайнерите, може да се каже, че „фасадата е прозрачна за използване на естествената светлина, но и анимира сградата, каото позволява да се вижда движението на хората вътре и излагайки а показ драматичната структура, която поддържа нивата на сядане в рамките на залата“. Пространствата са защитени от слънчевото затопляне чрез затъмняваща шарка върху стъклопакетите.

SSE-Hydro-02

В допълнение към използвнето на много дневната светлина SSE Hydro съчетава естествена и механична вентилация за намаляване на потреблението на енергия. „Свежият въздух навлиза във вътрешността на сградата над входовете и се вентилира на високо ниво за създаването на бриз, който да охлажда разгорещените зрители на концертите, без използване на допълнителна енергия.

SSE-Hydro-03

За намаляването на въглеродния отпечатък на сградата дизайнерите са се постарали да включат и косвени фактори. Постройката е достъпна по множество начини чрез обществения транспорт, така че да не се налага на посетителите да карат автомобили, за да дойдат на концерт.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*