ИКТ индустрията създава нов еко-рейтинг за мобилни устройства

Нова схема за еко-рейтинг на мобилните устройства разработват ИКТ експертите, които участваха срещата „Седмица на зелените стандарти“, организирана от Международния съюз по телекомуникации миналата седмица.

Предложеният еко-рейтинг ще може да обхваща различни мрежи, производители и ще е с наднационален характер. Той ще дава възможност на потребителите да вземат информирани решения за покупката на устройства на базата на стандартизирана оценка на въздействието върху околната среда.

mobiledevices

Сред организациите, работещи по тази нова стандартизация, са производителите на различни устройства Alcatel-Lucent, Apple, BlackBerry, Fujitsu, Huawei, Motorola, Nokia и Samsung, операторите AT&T, Orange, KPN, Telefonica и Vodafone, както и партньори от бранша, включително GSMA.

За индустрията новата схема ще означава опростяване на процеса на събиране и обработване на данните за екологичното въздействие. За потребителите схемата ще предоставя лесен за разбиране набор от данни за надеждна оценка, която да им позволява да избират мобилни устройства с по-ниско въздействие върху околната среда.

Критериите, които се разглеждат при разработването на новата , включват:

  • въглероден отпечатък;
  • живот на батерията;
  • използването на вредни химикали и редки метали;
  • опаковки;
  • възможности за рециклиране.

Стандартът ще бъде разработенс  приоритизиране на принципи като оценка на целия жизнен цикъл, простота, прозрачност, изпълнимост и възможност за контрол.

„Telefonica използва екологични критерии, включително потреблението на енергия, емисиите на CO2 и рециклирането, за оценка и избор на устройствата, – каза Франсиско Монталво, директор за мобилните устройства в Telef?nica. – . Ала ние срещнахме големи трудности заради липсата на обща методология, която да е приложима за всеки производител, така че всички еднакво да съобщават данните за своите устройства. Очевидно е силна необходимостта от обща рамка, която да позволи това да се случи на индустриално равнище“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*