Русия оставя в ареста всички активисти на Грийнпийс от нефтената платформа „Приразломная“

Руският съд е наредил последните осем активисти на Грийнпийс да бъдат задържани за два месеца след протеста им срещу арктическите офшорни сондажи, обяви еко-групата в неделя. Това разби всяка надежда, че някои от активистите могат да бъдат освободенипо-скоро.

Властите задържаха всичките 30 членове на групата за натиск, които бяха на борда на Arctic Sunrise при опитите на активистите да се качат на нефтената платформа „Приразломная“, собственост на държавната „Газпром“, на 18 септември.

От тях 22-ма души бяха задържани, включително и фотограф на свободна практика и членове на екипажа. Те ще са в ареста до 24 ноември. Следователите работят по обвинение в пиратство.

GP04SRL_press

Пиратството се наказва с до 15 години затвор в Русия. Президентът Владимир Путин заяви миналата седмица, че активистите очевидно не са пирати, но са нарушили международното право – което предполага, че могат да бъдат изправено пред по-леки обвинения.

Грийнпийс, която описва съдебните дела като напомнящи за съветската епоха с тактики на сплашване, казва, че почти няма знаци за промяна от Кремъл.

„От това, което виждаме в съда в Мурманск,….нищо не се е променило в позицията на властите“, коментира Владимир Чупров, ръководител на еко-групата. „Не е имало нападение, това е мирен протест, за който ( ние ) бяхме предупредили властите“, каза един от активистите – Дмитрий Литвинов – пред съда.

Финландската активистка Сини Саарела – един от двамата души, които се опитаха да се качат на платформата, отрече обвиненията в пиратство. „Аз не съм пират“, каза тя в съдебната зала, според Twitter съобщение на Грийнпис.“Добивът на нефт в ледовете е огромна заплаха за околната среда и навсякъде по света.“

Грийнпийс казва, че научните доказателства показват, че разлив на петрол от „Приразломная“ би засегнал териториите на повече от 4500 км. от бреговата линия на Русия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*