Сертификатите EnergyStar под обстрел: дават ги за щяло и нещяло

Освежител за въздух, "достоен" за сертификат EnergyStar - вентилаторна печка с бърсалка за прах.

Дали изобретение от типа на „бензинов алармен часовник“ заслужава да носи етикета EnergyStar, който е знак за енергоспестяващ и екологичен продукт?

Наскоро проведен одит на програмата EnergyStar установи, че придобиването на такъв сертификат лесно става чрез измама, а разкритията, публикувани от Ню Йорк Таймс, втрещиха еко-активистите от цял свят.

Освежител за въздух, "достоен" за сертификат EnergyStar - вентилаторна печка с бърсалка за прах.

Подобно на безчет фалшиви и несъществуващи продукти, регистрирани като кандидати за EnergyStar от юни насам, бензиновият алармен часовник лесно си е подсигурил еко-етикета, пише Ню Йорк Таймс. С престижния сертификат се е сдобил и „освежител за въздуха“, който на практика представлява вентилаторна печка със забодена на нея бърсалка за прах, направена от пера.

Деветмесечният одит е установил, че четири съвсем фиктивни компании са кандидатствали за EnergyStar сертификат и то със съвсем конвенционални устройства, като например обезвлажнители или водни помпи. Въпросните продукти съществуват само на хартия. Фалшивите компании са представили данни, че техните модели консумират с 20% по-малко енергия от най-добрите и най-ефективни техни аналози, които са достъпни на пазара. И така въпросните изобретения са получили одобрение и сертификат без изобщо да се провери за какво става дума, заключава одитът.

Авторите на проучването са стигнали до извода, че програмата EnergyStar много лесно може да бъде измамена.

От щатската агенция за защита на околната среда яростно отричат програмата да е толкова уязвима на измами. Представителите на EPA са категорични, че въпросните одобрения за несъществуващите продукти „не представляват заплаха за потребителите, защото продуктите така и никога не са съществували“. Какъв аргумент само! Няма измама, допълват от EPA и твърдят, че се съмняват голяма част от всичките 40 000 оригинали продукта с EnergyStar статус да са били фалшиви.

Одиторите обаче са открили и други проблеми, освен одобряването на несъществуващи продукти. Установили са, че след като дадена фирма се регистрира като EnergyStar партньор, тя може да си свали от сайта на EPA лого на EnergyStar и да го сложи на своите продукти, без изобщо да е искала одобрение и сертификация.

Сигнали, че еко-програмата EnergyStar може лесно да бъде „преметната“, има отдавна и неведнъж в общественото пространство са се надигали подозрения, че не е сигурно доколко сертификатът има тежест. За първи път обаче толкова щателно проучване доказва с такава непоколебимост че дипломите за енергийна ефективност се издават „на доверие“ и дистанционно.

Случаят предизвика остри реакции, тъй като мнозина експерти бяха шокирани от спокойната реакция на EPA. Хората плащат по-високи цени за продуктите с EnergyStar знак и одитът повдига въпроса за какво си дават парите. Не само това, но лекотата, с която одиторите са успели да излъжат програмата, е крайно притеснителна.

По-раншни данни за функционирането на EnergyStar програмата пък показват по друг начин, че не всякога наличието на сертификата носи допълнителна стойност на продукта. Изпитания, проведени през октомври, са потвърдили, че от всички компютърни монитори със знака на EnergyStar 100% са отговаряли на изискванията за енергийна ефективност, но на същите изисквания са отговаряли и 80% от мониторите, които нямат логото. От компютърните принтери с логото на програмата 95% са показали, че отговарят на изискванията, но на тях са отговаряли и 60% от нямащите сертификат.

2 коментара

  1. Не мисля, че има по-раншни данни в българския. Може и да е издребнявам, но нека поне медиите, били те електронни или не, използват книжовен език.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*