50% от пластмасовите отпадъци в ЕС се депонират, четвърт се изгарят

Дори в онези европейски страни, които са най-напреднали по отношение на рециклирането и доброто управление на отпадъците, рециклирането на пластмасата е на слабо ниво. През 2012 г. само около 24% от пластмасите в ЕС са събрани за рециклиране. Около 50% от пластмасите все още се депонират, а останалата част се изгарят. Това трябва да се промени!“ – звяви Янез Поточник, европейският комисар по околната среда, в речта си за откриването на конференцията „Ролята на пластмасата в циркулярната икономика“.

plastic-bottle-waste

Пластмасата има чудесни качества – разнообразна, здрава, евтина и лека. Употребата на пластмаса расте с по 5% всяка година в ЕС. Днес никой човек не може да си представи живота си изцяло без пластмаса. В същото време тя все повече трови природата ни. Затова трябва много внимателно да се вгледаме в това как я използваме.

След проведено проучване в индустрията, резултатите от което все още се анализират и обощават, може да се каже, че има четири основни направления за промяна в използването на пластмасите днес, посочи Поточник. Първта е проектирането на продуктите – то трябва да се прави с мисъл за повторното използване на вложената суровина. Токсичните химикали следва да бъдат изведени от употреба. Истинската цена на пластмасата трябва да включва и нейното събиране и рециклиране. Освен това е важно да започнем за използваме пластмасовите прдукти по-устойчиво, например като намалим навиците си да използваме определени вещи еднократно. Много важно е да си поставим за цел 100% събираемост на пластмасовите отпадъци и 100% реиклиране на тези материали.

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*