Осем рециклирани джаджи, които можете да направите у дома

От стари и непотребни вещи, които очевидно вече няма да използвате никога, можете да си направите поне дузина полезни инструмента, които да ви служат в ежедневието. Хрумките по-долу може да не са точно това, от което имате нужда, и не е задължително да ви се харесат, но приемете ги като предизвикателство към креативното мислене: без съмнение всеки от нас има в дома си неща, които са толкова отживели, че няма как да се използват отново – лентови касетки с музика, дискети и др. – защо да не ги възродим?

Рециклираните джаджи ни помагат да опазим околната среда, като й спестим известно количество не-разградими и понякога дори токсични отпадъци. Но те понякога могат да бъдат дори красиви и практични. Малко оригиналност и сръчност са достатъчни да ги направим полезни отново. А понякога могат дори да бъдат подарък и изненада за някого – ако ще и да е на майтап.

Развихрете въображението си и почерпете вдъхновение от тези щуротии, които някъде някой вече е сглобил.

Рециклирани USB флашки

Производителите на флаш-памети се чудят как да направят устройствата по-атрактивни и оригинали – измислят им всевъзможно форми, опаковки и цветове. Ако обвивката на старата флашка се е изтъркала, издраскала или счупила, но чипът все още е „жив“, защо да не подходим и ние „дизайнерски“?

Тефтер от дискети

Откога не сте ползвали дискета? А кога за последно сте виждали компютър със слот за дискета? От цветните пластмасови пластини можете да си направите тефтер с „луксозни твърди корици“ – при това толкова компактен, че да можете да го носите в задния джоб на панталона/дънките, да не говорим за дамската чанта.

Касетофон с MP3 плейър

Стари стъклени шишета

Влезте в който и да е магазин за осветление и вижте какво е модно. Модерните лампи често се състоят от простички компоненти – няколко кабела, достатъчно дълги да се спускат ниско над масичката в хола, с фасунка в края и с някакво стъклено тяло с форма на цилиндър, остър конус или пък правоъгълен паралелепипед. Не са никак сложни, но пък цената им си я бива; нима не можете сами да бъдете дизайнер на такова осветително тяло и да вкарате в употреба старите шишета или бурканчета. С цветни крушки или пък с малко боя за рисуване върху стъкло можете да направите от тях истински дизайнерски хит.

Калъф за MP3 плейър

Телефонният справочник

Тази идея вече я знаете – старият телефонен справочник може да се превърне в моливник, във ваза за изкуствени цветя или дори декоративна кутия за бутилки вино. Ако ли пък нищо не ви хрумва, то ще ви е от полза да знаете, че „лигавата“ му хартия е био-разградима и можете да я накъсате и заровите в земята – тя ще изгние и ще я подхрани.

Отварачка за бира

Всякакви отварачки за бира сме виждали, но за такава май надали някой се е сещал досега.

Лампа от аудио-касетки

Днес те са символ на миналото, но можете да ги превърнете в екзотична и модна лампа, особено ако измежду касетките има такива от цветна пластмаса. Можете, разбира се, и да ги оцветите сами с боя за стъкло. Не забравяйте да използвате енергоспестяваща крушка – обикновената крушка с нажежаема жичка може да стопи екзотичното светило.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*