Соларната кола Nuon победи в състезание за слънчеви автомобили

Тази седмица някои от най-най-ефективните коли, захранвани със слънчева енергия, се стрелкаха из австралийската пустош за спечелването на „World Solar Challenge“ – ето, че и победителят вече е известен. 3000-километровото състезание в Австралия приключи в Аделаида в четвъртък, когато холандската кола Nuon пристигна на финала два часа преди конкуренцията. Като цяло отборът се справи за едва 33 часа, движейски се в този опростен, едноместен автомобил, захранван от слънчева енергия, със средна скорост от 90.71км/ч.

dutch-solar-car-nuon

Почти през цялата надпревара по петите им беше японският тим от университета Токай, но за съжаление батериите на японската кола се изтощиха окончателно малко преди финала – тя спря малко на север от Аделаида и трябваше да презареди батериите за два часа. Въпреки „поражението“, отборът все пак успя да вземе второто място.

dutch-solar-car2

Успехът на тези автомобили е част от първата категория на състезанието, в която автомобилите се мерят по скорост. Състезанието тази година има и втори състезателен компонент – добавена е категорията „круизер“, която е за практически риложими проекти за превозни средства. Резултатите от нея все още не са обявени.

dutch-solar-car3

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*