„Градина край залива“ спечели и наградата Любеткин 2013

Наградата на RIBA Любеткин 2013 за най-добра нова международна сграда бе грабната от Wilkinson Eyre и Grant Associates за техните консервационни „оранжерии“ в „Градина край залива“ в Сингапур. Става дума за същите градини, които спечелиха приза „сграда на годината“ на Архитектурен фестивал 2012. Как най-големите в света оранжерии с контролиран климат успяват да бъдат въглеродно позитивни въпреки нуждата от създаване на хладен микро-климат в рамките на тропическия климат Сингапур?

gardens-by-the-bay-conserva

Говорейки за уникалния проект, президентът на RIBA Стивън Ходър подчерта, че „охлаждането на растенията в субтропичния климат е по-малко енергийно ефективно от поддържането на топлолюбиви растения в умерен климат. Но тук те са създали оранжерии, обхващащи два хектара, които са въглеродно позитивни“.

Wilkinson-Eyre-Gardens-By-the-Bay-Flower-Dome

Две извити стъклени конструкции, „Цветната градина“ и „Облачната гора“, де факто представляват противоположни по характер екосистеми, като едната парниковa система има средиземноморски климат, а другата съдържа 35-метрова „планина“ с водопад, каскадно вертикално озеленяване и алеи през дърветата. И двете изследват връзката между хора и растения и подчертават как изменението на климата и унищожаването на тропическите гори заплашват биологичното разнообразие на Земята.

photo-from-GBTB_GBTB_Flower-Dome-001_Craig-Sheppard

Нискоемисийно стъкло позволява 64% от наличнатата светлина да навлиза в парниците, но само 38% от съответното слънчево затопляне прониква през него. Куполите използват естествена вентилация, а близките слънчеви дървета експулсират горещ въздух и генерират топла вода и електричество за целия комплекс. Дъждовната вода се събира от стъклен покрив, съхранява се и се използва за напояване. Котел на биомаса осигурява топлина и електричество изцяло от зелени отпадъци от парка.

Gardens-by-the-Bay-Wilkinson-Eyre-Interior

 

Cooled-Conservatories-Gardens-by-the-Bay-Craig-Sheppard

Wilkinson-Eyre-Gardens-by-the-Bay-water-view

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*