Nissan смъква цените за Leaf, иска да се бори с Prius

Nissan Motor Co обяви, че започва да продава своя електрически модел Leaf на цени, започващи от 3,76 милиона йени (ок. $40 640) в Япония, разчитайки на правителствените субсидии за намаляване на цените за крайни клиенти.

Подобна цена на японския пазар се явява с 1 милион йени по-ниска от i-MiEV на Mitsubishi Motors, но главната цел на производителя е да позиционира цените си близо до тези на емблематичния хибрид Prius на Toyota Motor.

Най-важното за нас е, че колите ни са с нулеви вредни емисии“, казва шефът на Nissan Тошиюки Шига. Той е на мнение, че хибридите, които все пак използват и бензин, трябва иозцяло да бъдат „изгонени“ от пазара.

Nissan се надява да продаде 6 000 автомобила Leaf до края на годината, завършваща на 31 март 2011 г. Фирмата започва ад приеме поръчки от 1 април, като първите доставки ще са през декември.

След като калкулира субсидиите от японското правителство, Nissan смята, че нетната стойност на електромобила за крайните потребители ще е около 2,99 милиона йени ($32 373). Хибридът Toyota Prius се продава на цени, започващи от 2 милиона йени за базовия модел ($22 195), като тези цифри бяха посочени преди калкулацията на правителствените субсидии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*