Красива датска къща с формата на звезда попива естествена слънчева светлина

Village House, Powerhouse Company 09-2012

„Village House“, тоест „селска къща“ – така са нарекли този красив летен дом, който се разгръща на „лъчи“ от централната жилищна площ навън, за да образува частните пространства в постройката. Това чудо се намира вгора в северния регион Сяеленд в Дания. С формата на звезда домът интерпретира традиционната лятна къща в Дания, който насърчава семействата да останат заедно и задружно, дори и когато децата са пораснали.

Powerhouse-Company-Village-House-2

Традиционната датска лятна къща се основава на концепцията за общи пространства – нещо, което в съвременното общество става проблематично, когато децата пораснат. Създателите на проекта Powerhouse Company са предефинирали тази идея чрез създаването на набор от общи, полу-частни и напълно частни пространства, които отговарят на нуждите на всички в дома. Къщата всъщност е група от пет отделни мин-къщи, обединени от централната област, която помещава дневна с кухненски бокс и трапезария. В „лъчите“ са съсредоточени по-уединените зони, които позволяват на всеки член на семейството да остане насаме.

Powerhouse-Company-Village-House-3

Друг аспект, който освобождава пространство отваря дома към прекрасния пейзаж наоколо, това е въвеждането на големи покривни прозорци. Това позволява много дневна светлина да нахлива във вътрешността на дома, което в крайна сметка е енергоспестяващо. Освен това по-малките покривни прозорци анимират пространството и позволяват игра светлината, стените и ландшафта.

Powerhouse-Company-Village-House-4

 

Village House, Powerhouse Company 09-2012

 

Powerhouse-Company-Village-House-7

 

7 коментара

  1. Когато Човек мисли хармонично и деликатно сътрудничи на хората и Вселената, всичко си идва на мястото: Уж случайно, при уж случайни хора. Благословени да са тези уж случайни неща, които всеки може да заслужи, уж случайно : )

  2. Красива Мечта. Навярно е независима и от „енергото“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*