СЗО официално обяви замърсяването на въздуха за канцероген

Вече е официално – замърсяването на въздуха причинява рак. Международната агенция на Световната здравна организация за изследване на рака (IARC обяви, че замърсяването на въздуха е канцерогенно – това е същият термин, използван за опасности като азбест, цигарен дим и ултравиолетова радиация.

Рискът за индивида е нисък, посочва агенцията, но е почти почти неизбежен. „Можете да изберете да не пиете или да не пушите, но не можете да контролирате дали сте изложени на замърсяване на въздуха. Не може просто да решим да не дишаме“, казва Франческа Доминичи, професор по биостатистика в Школата по обществено здраве при Харвардския университет.

air-pollution-chimneys

Източниците на замърсяване на въздуха са навсякъде – включително изкопаемите горива, електроцентралите и промишлените и селскостопанските емисии.

Замърсяването на въздуха се състои от газове и прахови частици, които представляват голям риск, ако бъдат вдишани и се отложат дълбоко в белите дробове на хората. Множество медицински изследвания вече са доказали, че замърсяването на въздуха повишава рисковете за сърцето и увеличава заболяванията на дихателните пътища, но за първи път то е обявено и за канцерогенен фактор.

Експертната група, обявила решението, е стигнала до своя извод след анализа на над 1000 проучвания в световен мащаб. Учените са стигнали до заключението, че има достатъчно доказателства, че излагането на външно замърсяване на въздуха причинява рак на белия дроб.

През 2010 г. IARC призна, че има повече от 220 000 смъртни случая от рак на белия дроб в целия свят, пряко свързани със замърсяването на въздуха.

Агенцията също така е открила връзка между замърсяването на въздуха и повишения риск от рак на пикочния мехур.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*