Яденето на по-малко месо няма да намали глобалното затопляне

Хапвайте спокойно - с това няма да допринесете за глобалното затопляне.

Яденето на месо е вредно за околната среда, защото допринася за глобалното затопляне“ – ако се интересувате от екология, няма начин да не сте се натъкнали на това твърдение поне веднъж. И освен ако не сте почитател на вегетарианската кухня, най-вероятно въпросното становище събужда дълбоко негодувание и гневно клокочене в гърдите ви всеки път, когато някой ентусиазиран еко-активист започне да развява тезата за еко-щетите от яденето на месо.

Хапвайте спокойно - с това няма да допринесете за глобалното затопляне.

Яденето на месо действително няма да намали глобалното затопляне, а твърдения от този вид отвличат вниманието на обществеността от истинските проблеми с климатичните промени, твърди ново проучване. „Без съмнение можем да намалим отделянето на парникови газове, но не като ядем по-малко месо и мляко“, казва Франк Митлонер, специалист по качеството на въздуха в университета Калифорния-Дейвис.

Да се обвиняват кравите и прасетата за климатичните промени е меко казано некоректно, твърди Митлонер. Той оборва няколко доклада, публикувани през последните години, включително един на ООН, за вредата от добитъка върху околната среда. Според Митлонер, тези доклади преиграват с данните относно ролята на добитъка за глобалното затопляне.

В доклада на ООН за вредата от добитъка се твърди, че говедата произвеждат повече парникови газове от целия транспортен сектор в световен мащаб. Според университетския учен обаче това е невярно и само отвлича вниманието от истинските въпроси в борбата с глобалното затопляне.

Движението за консумация на по-малко месо залага на твърдението, че безмесната диета ще помогне за справяне с климатичните промени. Най-различни кампании се водят на тази база, сред които акции за „понеделник без месо“ и др. подобни. В Европа върви и кампанията „по-малко месо – по-малко жега“, която се радва на подкрепата на Пол Макартни – един от най-известните вегетарианци в света.

Макартни и други като него изглежда се водят от добри намерения, но те не са добре осведомени още в училище за взаимовръзките между човешките дейности, преживянето и преработката на храната, производството на храна и атмосферната химия“, казва Митлонер. Той е категоричен, че вместо хората да се хвърлят на кампании за по-малко месо в менюто, те трябва да се борят за по-малко употреба на петрол и въглища в производството на електричество, отопление и превозни средства. „Производството на по-малко месо и мляко няма да намали глобалното затопляне, само ще увеличи глада в бедните страни“, казва експертът.

В САЩ транспортът генерира около 26% от парниковите газове. Отглеждането на добитък и прасета за храна генерира по-малко от 3% от парниковите газове, казва Митлонер. Според него в доклада на ООН за вредата от месото е направено некоректно сравняване на това кой сектор колко парникови газове отделя – не са били сравнени „ябълки с ябълки“.

1 коментар

  1. Не забравяй, че за да стигне месото до масата ни трябва да мине през месопреработвателните комбинати, хладилни складове, хладилен транспорт и хладилни витрини – тези неща гълтат много енергия и отделят СО2.
    Освен това стои и въпросът с унищожаването на кланичните отпадъци – те се инсинерират, това е CO2 (и не само).
    Не по маловажно е, че голяма част от храните, с които се отглежда месодайният добитък, биха били годни и за човешка консумация. Така ако се спести една стъпка от хранителната верига (например зърното да не го ядат прасетата и телетата, а направо хората, при това един товар зърно може да изхрани много повече хора отколкото месото, получено от това, че са го изяли угояваните животни) ще се спести много енергия и емисии на СО2.
    Това не значи, че не трябва да се яде месо, просто, че не трябва да се яде месо на всяка цена.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*