Отпадъкът от добитъка – възобновяем енергиен източник

Изпепеляващи страсти и неочаквани обрати, добре замислени планове и яростни дебати – не, това не е реклама на латиноамерикански или турски сериал, а буквално описание на глобалния спор относно парниковите газове, произвеждани от добитъка, и ползите или вредите от тях.

След като наскоро учен от университета Калифорния-Дейвис опроверга тезата, че вегетарианството ще спаси планетата, сега се оказа, че производителите на електричество ще използват тези газове за добив на електричество. При това подкрепени със закон.

Местният парламент в Мисури е дал първоначалното си одобрение за нов закон, според който метанът, отделящ се от животинските отпадъци във фермите, ще бъде причислен към групата на възобновяемите източници, които доставчиците на електричество могат да използват.

Според закон от 2008 г., до 2021 г. трябва да се направи така, че 15% от електроенергията да е добивана от възобновяеми източници. 2% трябва да идват от соларна енергия, а останалите – от вода и биомаса.

Метанът, който се натрупва при сметищата и отпадъчните води, вече се счита за възобновяем източник на енергия. До този момент обаче щатът не е признал за ВЕИ отпадъчния материал от фермите с животни.

За да се произвежда електричество от отпадъците, при извличането на метан от боклуците се използва процес, наречен анаеробно разлагане. Специална анаеробна бактерия разлага органичните материали тогава, когато няма кислород, и произвежда газ. Тази бактерия се съхранява при специални условия, поради което контейнерите за био-разграждане са доста скъпо оборудване. Това е причината няма много действащи центрове за преработка на отпадъците и производство на газ. Инвестицията обаче ще е оправдана за мащабни проекти като тези при фермите с добитък, които произвеждат големи количества органичен отпадък.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*