Вятър и слънце ще захранвaт изцяло световното изложение в Астана през 2017

Вятър и слънце ще захранват комплекса, в който ще се проведе Световното изложение в Астана, Казахстан, през 2017. Мястото на изложението ще покрива 173 хектара и електроенергията за него ще идва изцяло от соларни и ветроенергийни системи, съгласно темата на шоуто – „енергия на бъдещето“. Проектът, който бе избран, спечели надпревара измежду 45 предложения от водещи световни архитектурни студиа и надделя, защото дизайнът е най-практичен от гледна точка на устойчивост и архитектура, а освен това може да се използва в продължение на много години след изложението.

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-1

Проектът за Астана 2017 обхваща 173 хектара в квартал Есил на града. Комплексът се състои от централен изложбен център, заобиколен от жилищни сгради, образователни и здравни заведения, търговски центрове, паркове и булеварди. В сърцето на проекта е Павилион Казахстан – символ на изложбата и ориентир за града. Около сферичния павилион са павилионите „Международен“, „Тема“ и „Корпоративен“, които ще включват инсталации, павилиони и участници от цял свят. След изложението мястото ще бъде преобразувано за други цели без разрушаване, за да се превърне в наследство на Астана и на цялата страна.

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-2

Фоксуирайки се върху темата за „енергията на бъдещето“, Световното изложение в Астана ще генерира всичката необходима енергия от вятъра и слънцето. Планът реално постига тази цел чрез внимателен и практичен дизайн. Въпреки че проектът им определено не е най-радикалното предложение, комисията обясни, че това е „най-практичното от гледна точка на устойчивото развитие, архитектурен и художествен дизайн и по-нататъшното му използване след Експо 2017“. Там ще има ветрогенератори и фотоволтаици на покривите, които да осигуряват енергия за целия комплекс . Сградите и озеленяването ще бъдат изградени съгласно на принципите на екологично, икономически и социално устойчивия дизайн. AS + GG е завършил проекта и документацията за проекта и очаква да започне работа през второто тримесечие на 2014 г.

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-3

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-4

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-5

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-6

Astana-World-Expo-Adrian-Smith-Gordon-Gill-7

8 коментара

 1. ТУ-144 е кацал в София
  На Алма Ата му казват в Казахстан АЛМАТИ
  А ПРОЕКТЪТ Е НЕВЕРОЯТЕН НА ТАЗИ ПРЕЗЕНТАЦИЯ
  Въпросът е, че не е ясно кой го е сътворил
  Е ли удобно за който го е намерил и превел текста да даде линк?
  Да си го прочетем и да разберем нещо повече за фотоволтаиците. Защото изобщо не иде реч за покриви,а по-скоро за фасади

 2. Ех, Драги съграждани – българи !
  Да в Казахстан са, но Астана е новата столица на Казахстан, а старата е Алма-ата. Астана е може би най-красивия и съвременен град на бившата СССР. Назърбаев вля много пари в този град. Влезте в http://www.youtube.com/watch?v=eIJ3HZb8A9M и много други. Вижте и се наслаждавайте !

 3. А проекта е много впечатляващ! Реализацията му ще потвърди още веднъж все по-големия възход на Казахстан. Той става съизмерим с този на богатите петролни държави от Персийския залив. Казахстан има и петрол (не толкова, колкото тях), но има много повече други природни богатства като ценни и стратегически залежи от цветни метали и др. Освен това населението доста по-многобройно, по-образовано и работливо. Не случайно Маргарет Тачър (лека й пръст) още на времето предрече голямо развитие и значително нарастване на икономическото и политическо влияние на Казахстан в Азия.

 4. Астана е настоящата столица на Казахстан, а Алма-Ата е предишната.
  Една от линиите с редовни полети на Ту-144(свръхзвуков пътнически самолет, подобен на френско-английския Конкорд) беше Москва-Алма Ата.
  Сигурен съм, защото го ползвах през 1980 г. по време на Московската олимпиада. Не знам Ту-144 да е кацал в София.

 5. Астана и Алмати (Алма-Ата) са два различни града. А Ту-144 се „приземи“ с гръм и трясък.

 6. А какво общо имат Астана и Алма-Ата, само не разбрах, освен че и двата града са в Казахстан?

 7. Каква Астана ве? Кажете Алма-Ата, че на нас папардаците да ни стане ясно. Първия полет на ТУ-144 Алма-Ата -София. Де да знам коя година беше някъде към ’70. Цели Свят се пукаше от яд.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*