Изоставена къща се превръща в „био-изба“ за градско земеделие в Кливланд

Изоставен имот се превърна в „био-изба“  в Кливланд – един устойчив проект за „градско“ селско стопанство, който съчетава градинарство, архитектура и биологията в едно. Построен върху зидарията, която е била основата на една изоставена къща, пасивният парник е чудесен пример за това как един проект за градско обновяване може да осигури прясна и свежа храна в „хранителната пустиня“ на градската среда.

BioCellar-Cleveland-2

В Източнен Кливланд един на всеки пет имота е изоставен. За да се справи с предизвикателството на зарязаните жилища, местният дизайнер Жан Лориа предложи идеята за „био-изба“ – решение, което превръща изоставения имот в място за активно градско земеделие. Комбинирайки на концепцията за съчетаване на изба с оранжерия, „био-избата“ използва повторно една от най-ценните части на старата сграда – нейната основа, която става основа за новата оранжерия.

Архитектът Роб Доналдсън и ръководителят на проекта Мансфийлд Фрейзър се надяват, че „био-избата“ с целогодишно умерен климат ще бъде идеална за отглеждане на различни плодове и зеленчуци – от ягоди до специални „гурме“ гъби. Те обмислят и възможността за местна ферма за риба тилапия.

BioCellar-Cleveland

В допълнение към поддържането целогодишно умерения климат устойчивият парник ще се захранва със слънчева енергия и ще се напоява с грижливо събирана дъждовна вода. Буийни градини ще бъдат построени наоколо, за да се предотврати обезводняването на почвита наоколо, а излишъкът от енергия, произведена от слънчевите панели, ще се продадава към електрическата мрежа на града.

Предвижда се съоръжението да се използва за образователни демонстрации и за общностна употреба. Очаква се „био-избата“ да заработи през март 2014.

BioCellar-Cleveland-3

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*