Ще станат ли соларните панели масов продукт?

Всеки от големите производители на соларни панели има своя пазарна стратегия, своя собствена технология за производство, специфично ниво на интеграция, корпоративна култура. Това, което е общо за всички, е че споделят една и съща нотка на оптимизъм за бъдещето. Те се надяват, че техните продукти ще станат много популярни и използвани в цял свят. Но само ги попитайте дали соларните панели ще станат масов продукт и чакайте да видите какво презрение ще се изпише в очите им. Ако ли пък някой дръзне да нарече продуктите им „ширпотреба“, може направо да го изхвърлят от стаята.

Точно това се е случило по време на конференция за соларни системи в САЩ, проведена преди броени дни. Четирима шефове на фирми и един анализатор трябвало да се включат в дискусионен панел относно бъдещето на фотоволтаичните системи. Анализаторът от GTM Шийям Мета обаче бил изхвърлен от панела, защото дръзнал да нарече соларните панели „ширпотреба“.

От това, което местните еко-медии разказват за последвалата дискусия, става ясно, че тя е продължила като спор именно по въпроса колко масов продукт са соалрните системи.

Разбираме идеята, но не можем да считаме, че соларните панели са „масов пазар“, гласи непосредственият коментар на шефа на SunTech America Андрю Бийб. Майк Мисковски от Canadian Solar Inc. „приема за обида“ подобно определение, по собствените му думи. Леле колко докачливи хора са тези от соларния бизнес! Шефът на тази фирма е склонен да говори за професионалните умения, които са необходими за боравене със соларните панели, и за това какви високотехнологични лаборатории създават системите за слънчева енергия.

Случаят с изгонения анализатор предизвика и редица коментари в интернет. Горко на тези фирми, които не схващат, че това, което произвеждат, е масов продукт, казват някои граждани, изказали се по повод скандала. Според други, в недалечно бъдеще соларните панели ще се продават подобно на горивата или климатиците, сравнявайки се на база на някаква общоприета мярка – ватове, топлинни единици или друга подобна. Със съзряването на технологията тя е стане „ширпотреба“, точно както стана с компютрите, смятат гражданите.

Какво мислите вие – ще станат ли наистина соларните панели масов продукт по света? А у нас, като страна с над 270 слънчеви дни в годината, ще успеят ли да се наложат до такава степен?

1 коментар

  1. Единствения начин да намалиш влянието на монопола на електрическите компании на родния пазар, но докато употребата стане ‘шир’ мисля ,че ще се подобри технологията. Надявам се и законодателството, касаещо този род източници, да оправят до тогава.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*