„Green Globes” утвърден като еквивалентен на LEED

Системата за зелена сертификация на сгради „Green Globes“ вече се счита за еквивалентна на LEED, след като щатската Администрация по общите услуги официално я одобри. Системата се описва от някои специалисти като „по-приятелска за индустрията“, особено по отношение на използването на пластмаси.

green-buildings

Сега „агенциите трябва да избират между LEED и Green Globes (вместо да използват и двете), и да постигaт най-малко статут “Silver” или ниво „два глобуса“. По-високите нива на сертифициране са желателни, ако са рентабилни или необходими, за да може съответната агенция да продължи мисията си“.

Според еко-анализаторите обаче това не е добро постижение. Американската коалиция за високопроизводители сгради, която стои зад инициативата, е лобистка организация, в която „членуват почти всички производитеи на отровни химикали в САЩ“, анализира Treehugger.com.

Предвижданията на еколозите са, че „Green Globes“ скоро ще „изяде“ LEED, но не защото е по-добър, а защото има по-мощно лоби зад себе си. Той е по-евтин и е по-толерантен към ниските екологични критерии, а освен това ще бъде подкрепен от политиците, които получават нелегални плащания от „пластмасовата индустрия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*