Колело за лоши пътища променя формата си според гладкостта на пътя

Лоши пътища, дупки и кръпки, спукани гуми и изкривени джанти – много ядове, загубено време и разходи, а и много отпадъци – до болка познат проблем, нали? Колелото, което променя формата си според вида на пътя, може да е решението за всички страни, където пъищата са лоши или направо „липсват“. Колелото е замислено с идеята да пасва на различни типове превозни средства и най-вече да издържа на всякакви пътни условия в селските райони на Африка. Студентът по иновативен дизайн в Лондон – Акийм Нгуеня е използвал принципа на ножицата, за да направи колелото, което може да става по-тясно или по-широко, с по-къс или по-дълът радуис – така, че да се приспособя към неравните пътища в райони без инфраструктура.

Roadless-Wheel-2

Нгуеня израснал в селскостопанската общност в Малави, където е станал свидетел на това как липсата на инфраструктура се отразява на икономическото развитие на целия район. И до днес там не е необичайно да се видят хора, пренасящи на главата си товари до двадесет и пет килограма на разстояние за повече от десет километра.

„Колелото без път“, както го е нарекъл младият изобретател, има за цел да даде по-евтина алтернатива на изграждането на висококачествена пътна инфраструктура. Променяйки формата си, колелото е първа стръпка към нови методи за транспорт, неависими от инфраструктурата, които да отговорят на потребностите на фермерите и жителите на отдалечени и селски райони.

Roadless-Wheel-1

Нгуеня е трябвало да се дипломира през юни миналата година, но парите за обучението му свършили, затова той започнал кампания в IndieGogo – средствата, събрани чрез кампанията, се очаква да му помогнат да завърши образованието си и да продължи да работи по този иновативен проект.

Roadless-Wheel-3

Roadless-Wheel-5

Roadless-Wheel-6

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*