Колко точни са цифровите и аналоговите електромери?

Колкото повече се говори за смарт-системи, толкова по-парлив става въпросът за цифровите и аналоговите електромери и най-вече за точността им. Щатска лаборатория е провела сравнителни тестове с двата вида устройства и първите данни от изпитанията вече са факт. И тъй като у нас също вече има доста цифрови електромери, изводите са интересни – както и фактът, че тенденцията е сходна у нас и отвъд океана.

Някъде в шумотевицата около смарт-електромерите и резкия скок на сметките за електричество в Калифорния и Тексас мнозина „специалисти“ посочиха с пръст старите електромери и заявиха, че те са амортизирани и неточни. Ето, че електроразпределителната компания Oncor в Тексас е провела сравнителни изпитания с двата вида електромери, поставяйки модели от двата вида при равни условия и равно натоварване.

Получените резултати показват, че механичните и електронните електромери измерват със сходна точност. От Oncor твърдят, че до този момент не са се натъквали на цифров електромер, който да е неточен (с изключение на 1%, които са зле инсталирани), а около 5% от механичните електромери показват отклонение.

Колко точно е това отклонение? От Oncor казват, че почти всички механични електромери с отклонение леко изостават, но като цяло изоставането е само с няколко процента. Всъщност по дефиниция механичните електромери се приемат за точни с плюс-минус 2 процента. Производителите пък са категорични, че механичните електромери имат гаранционен живот около 30 години – преди да започнат да дават отклонения.

Дори и да има едни 5% потребители с аналогови електромери с отклонение, и дори това отклонение да е няколко процента, това не може да обясни резкия скок в сметките за електричество, каквито много потребители в Тексас са получили след смяната на електромерите. Някои сметки са скочили двойно, а някои тройно.

Остарялата инфраструктура също бива обвинявана за резкия скок в сметките. От електроразпределителните дружества сочат като фактори и необичайните температури, съвпаднали с въвеждането на смарт-електромерите, както и лошият избор на отопление или охлаждане в домовете, плюс липсата на осведоменост. Но дори и всичко това заедно със сравнителните тестове на Oncor пак не е достатъчно да обоснове двойния и тройния скок на битовите сметки.

Старите аналогови електромери са познати на хората. Те може и да не са перфектни, но потребителите разбират как тези уреди функционират и не си задават много въпроси.

Да се изтъква неточността на механичните електромери, която и без друго не е голяма, е лоша услуга за потребителите, които очевидно са гневни и недоволни от „интелигентните“ нови електромери, заключават участниците в проучването. За да има полза от въвеждането на „умните“ електромери, трябва да са налице няколко фктора, които до този момент никой не е сложил в сметката.

Новите уреди трябва да дойдат задно с нови схеми на тарифиране – ценообразуване според търсенето и потреблението. Освен това задължителен елемент е наличието на софтуер, който да помогне на хората да наблюдават и разбират по-ясно тенденциите в енергийното потребление в домовете. Този софтуер трябва да може да им осигури възможности да моделират потреблението си. Всичко това трябва да бъде придружено с необходимите разяснения и „обучение“ за потребителите, за да могат те да разберат новата технология.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*