Атлетически център със зелен покрив отразява планините на Югоизточна Франция

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-1

Tignespace е нов, многофункционален атлетически и културен център в Тин, Франция. „Гарниран“ със зелен покрив и изграден от местен камък, той имитира набраздения пейзаж на близките планини и сякаш се слива с околността.

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-12

Tignespace първоначално е бил фитнес-салон в основата на комплекс от апартаменти с изглед към езерото. Фитнес залата е заменена с нов, високо-производителен атлетически център, който ще отговаря по-добре на нуждите на атлетите от общността. Мястото е продълговат, тесен парцел, а сградата е дълга и ниска – и „вградена“ в склона.

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-2

Отвътре Tignespace съдържа множество спортни кортове, фитнес зали, зали за вдигане на тежести, тоалетни, кафене, многофункционални зали, зали за събития и за концерти. Центърът е покрит с покрив с буйна растителност, който имитира околните планини, когато се опкрие с диви цветя през лятото. През зимата покривът ще бъде използван за ски уроци за деца.

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-3

Ефективна обвивка от високо-производителна изолация и двойно остъкляване гарантират минималнитер загуби на енергия. Използването на стъкло и камъни отразява околния пейзаж. Стратегии за използване на днвевна светлина изпълват интериорнте пространства със слънчева светлина, за да се намали използването на изкуствено осветление.

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-4

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-5

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-6

Tignespace-Atelier-Plexus-Architectes-7

 

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*