Lockheed се зае да изработи най-голямата ТЕЦ, работеща с океанска топлина

Известният американски производител на отбранително оборудване Lockheed Martin подписа договор за проектирането на най-голямата електроцентрала, която ще се захранва от разликите в океанските температур – това ще е 10-мегаватова централа, която ще осигурява електричество за нов азиатски курорт.

Договорът между Lockheed и базираната в Пекин Reignwood Group предвижд първоначален 10-есечен тестов етап в рамките на проект, замислен за три и половина години, за изграждане на електрическа централа за зелена енергия, която ще генерира мощност с помощта на процес, известен като „технология за конвертиране на окенаската термална енергия“ (OTEC).

OTEC-01-600

Макар че има и други фирми, които работят по изграждането на океански електроцентрали, тази електроцентрала ще е най-голямото OTEC съоръжение, строено някога. 10-мегаватовата инсталация ще е в състояние да захранва няколко хиляди домове и вили. Експертите казват, че този ход ще бъде трамплин към изграждането на 100-мегаватови OTEC целтрали, годни да захранват цели малки градове.

Lockheed вече е успяла да докаже концепцията чрез малка демонстрационна електроцентрала, но сега ще „скалира“ технологията си за 100-мегаватовата електроцентрала, която ще е „икономически много по-жизнеспособна“.

Електроцентрали със затворен цикъл на работа като тази, планирана от Lockheed, използват течност с ниска точка на кипене като например амоняк, за да създават пара, която задвижва турбина. Топлите повърхностни води преминават чрез топлообменник, което кара амоняка в затворената система да кипи и да създава пара, която задвижва турбината. После студени дълбоководни потоци се изпомпват през друг топлообменник, което кара амоняка да кондензира и пак да се превръща в течност.

1 коментар

  1. нищо ново това вече сме го гледАле ………..
    http://www.rasertech.com – тези го бяха няправили това на брего (геотермална централа) ама нещо май ги фалираха ……. що така, а да… и не използваха амоняк 😉 (нищо, че тук е даден само за пример)

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*