Пловдивски районен кмет заложи на паркове и зеленина вместо застрояване

3,5 дка парк с много зеленина, нови дървета, цветен килим и тревни площи ще се оформи в голямо междублоково пространство на ул. „Капитан Райчо“, между магазините „Гранд“ и „Евмолпия“, в града на тепетата. Ще има няколко къта за игра и отдих на деца и възрастни. Мястото може да се застрои, но районният кмет се зарече, че това няма да стане, и даде ход на изграждането на парка.

„По градоустройствен план парцелът търпи застрояване, и то със смесено предназначение. По време на моя мандат гарантирам, че тук няма да се строи“, заяви районният кмет Райна Петрова. Тя поясни, че с акт за общинска собственост имотът е прехвърлен за разпореждане на район „Централен“, след като Община Пловдив е спечелила всички дела.

gradink2

Проектът предвижда оформянето на тематична детска площадка за най-малките, атрактивен лабиринт, който ще води към различни кътове, маси за тенис, фитнес на открито, миниголф игрище, стена за рисуване, кучешка площадка. Запазват се оформените в момента паркоместа и ще се изградят нови, за да не се паркира върху тревни площи. Ще бъде асфалтиран целият участък покрай търговския център и там ще се оформят допълнителни места за паркиране. Всички съществуващи дървета ще се запазят и ще се засадят много нови.

Оградено пространство с работеща чешма, което е бивша станция за замерване на въздуха, ще се превърне в миниботаническа градина. Ще има още алпинеум и килим от живи цветя, които ще се сменят според сезона. Предвидени са нови пейки, чешма, осветление, напояване на тревните площи.

„Всичко може да е готово не по-рано от април-май догодина. Постепенно ще изграждаме всяка от площадките“, каза още Петрова.

Общата стойност на парка по груби сметки е около 200 000 лева.

 

Източник: Пловдив топ-новини

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*