Mercedes-Benz мисли за повече проекти с Tesla

Казват, че ако погледнете внимателно електрическата задвижваща система на Smart ForTwo, вероятно ще видите стикер „Tesla Motors“ ю, залепен някъде на скрито местенце.

По същия начин купувачите на коли с „орлово око“ могат да забележат интериорни компоненти от Mercedes-Benz в автомобилите Tesla Model S. Това любопитно „кръстосано опрашване“ е резултат от сътрудничество между Tesla и компанията-майка на Mercedes-Benz Daimler. Последната определено иска да разшири дела си в Tesla.

mercedes-benz-sls-amg_100403905_l

Говорейки по време на скорошно събитие в Ню Йорк, главният финансов директор на Daimler Бодо Уебер каза, че Daimler възнамерява да запази своя 4,3% дял от акциите на Tesla, по данни на агенция Блумбърг. „Ние трябва да търсим по-тясно сътрудничество, така че делът ни ни харесва“.

Звучи карто нескопосан превод, но посланието е ясно – Daimler иска повече от своите 4,3% и идеи за ред други сфери на сътрудничество с Tesla са вече „на масата“.

Тук става дума за нещо повече от това компанията да оползотворяване своя дял в Tesla. Експертизата е също толкова важна, колкото и инвестициите в сектора, тъй като Daimler се опитва да навакса закъснението спрямо германския си конкурент BMW в пазара на електрически автомобили.

Линията “i” на BMW, позната с моделите i3 и хибридния i8, създаде доста шум в последните няколко месеца, пускането на автомобила е факт, а вече са налице над 8000 поръчки за i3.

Макар че Mercedes-Benz продава електрически превозни средства от повече време в сравнение с BMW (електрическият Smart е вече трето поколение), проектите на BMW имат повече инерция.

Наред със Smart Mercedes има само още един електрически моде и това е скъпият екслузивен суперавтомобил SLS AMG. Готви се и електрическа версия на хечбека B-Class. Последният също ще използва технология от Tesla, но му липсва присъщият характер на конкурента i3 на BMW. Mercedes вижда Tesla като важна част от своята бъдеща стратегия, особено що се касае до приложенията за електрически превозни средства.

Според анализаторите, ако някой може да вдъхне повече живот на електрическите коли на Daimler, това без съмнение е Tesla – а по-нататъшните сътрудничества могат да се окажт от полза и за двете компании.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*