Купол от бамбук бе построен без нито един пирон

bamboo-dome-opening

Виртуозите в изгражднето на бамбукови сгради Vo Trong Nghia са проектирали и конструирали кафене „Вода и вятър“ изцяло от бамбук в провинцията Бин Дуонг във Виетнам. Без съмнение куполната конструкция се отличава с гъвкавост и здравина благодарение на бамбука, който е бързо растящ възобновяем материал. Но постройката е забележителна и с това, че е построена, без да бъде използван дори само един пирон!

bamboo-bungalow

За строежа на бамбукови сгради се говори много и по света се строят все повече такива конструкции. Нещо отличително в случая е обаче постигането на динамичните куполовидни форми именно чрез този материал, при това без използване на каквато и да е съвременна техника или метални конструкции. В действителност всяко парче бамбук при изграждането на купола е привързано към другите чрез използване на традиционни виетнамски тъкачни техники.

bamboo-dome-3

Рамката на кафенето е широка около десетина метра, а отгоре конструкцията разполага с отвор, който позволява на дневната светлина да навлиза вътре. Подобно на много други виетнамски структури, и тази е покрита с местен храстю, което придава на цялата конструкция доста „африкански“ вид и естетика. И противно на това, което може би си мислите за изграждането с естествени, местни материали, крайният резултат изглежда съвсем не „направи-си-сам“.

bamboo-dome-5

bamboo-dome-2

bamboo-dome

bamboo-dome-6

 

1 коментар

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*