Каква е разликата между белите и кафявите яйца?

Великден наближава „със страшна сила“ – време е за шарени яйца и козунаци. Някои ще боядисват утре и ще месят в петък, други ще оставят всичко за съботната утрин, но всички имат отношение към въпроса белите или кафявите яйца са по-добри?

Всъщност единствената разлика между белите и кафявите яйца е в цвета на черупката. Буквално. Каквото и да се говори, нито едните, нито другите не са по-здравословни, по-хранителни, по-екологични, по-здрави или каквото и да е „по-“.

Цветът на черупката е свързан най-вече с това каква порода е кокошката. Като цяло – макар и не винаги – белите кокошки носят бели яйца, а кафявите и черните – кафяви яйца. Може би ще се изненадате да научите, че има и породи, които снасят синкави и синкаво-зеленикави яйца.

В някои случаи може да се забележи, че кафявите яйца са по-големи от белите. С това обаче различията свършват и оттук нататък за качествата на яйцата имат значение това колко са пресни и как са съхранявани.

Тези, които искат да разберат отрано повече за хранителните свойства на яйцата, които са купили, могат ад счуят едно сурово яйце и да проверят какво се крие под черупката: пресните яйца имат добре оформен, кръгъл жълтък и стегнат белтък, а малките белезникави нишки, които „държат“ жълтъка, са ясно изразени и стегнати също. Цветът на жълтъка няма значение – той се определя от това с какво е хранена кокошката.

1 коментар

  1. Не веярвам в тия глупости. В Турция като яйцата са им само с бели черупки, да не би там да гледат само бели кошки. В Германия също повечето са бели яйца.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*