Милиардер блокира достъпа до един от най-обичаните плажове в Калифорния

Богаташи завземат девствени плажове и ги застрояват, тонове бетон се изливат насред вълшебни природни кътчета – познато ли звучи това? Казват, че това „само у нас може да се случи“, но не е така – случва се навсякъде оп света, където капиталът е по-силен от морала.

Когато богатият инвеститор Винод Хошла блокира публичния достъп до „Мартиновия бряг“ – един от „скритите скъпоценни камъни“ на бреговата ивица в Калифорния, той навлече гнева на местната общност. В продължение на повече от век сърфисти, рибари и семейства, излезли на излет, ходят на „Мартиновия плаж“, минавайки по частен път, за който се заплаща такса. Хошла обаче е блокирал този път, пречейки на обществеността да иде до плажа. Въпреки протестите, окръжният съдия на Сан Матео наскоро се произнесе в полза на правото на богатия милиардер да „заключи“ мястото за местната общност.

martins-beach

Разположен на около 35 мили южно от Сан Франциско, закътаният плаж с площ 200 акра отдавна е предпочитан като ценено място сърф. Заграден от стръмни скали, „Мартиновият плаж“ е достъпен само чрез един частен път. В продължение на повече от 100 години имотът около плажа е бил собственост на семейство Дийни, решили да го оставят достъпен срещу такса.Когато Хошла купи имота за 37,5 милиона долара през 2008 г. обаче, той веднага монтира портал в горната част на пътя с табела с надпис: „Плажът е затворен, не навлизайте“.

Разгневени от идеята, че богатството може толкова лесно да отнеме достъпа на обществеността до такива места, местната общност реши да се бори чрез съдебни дела. Една група, която заведе дело, цитира основния закон на Калифорния, където изрично се посочва, че собствениците на имоти на първа линия на плажовете не могат да забраняват на обществеността да има достъп до плажовете. В края на миналия месец обаче съдията от Върховния съд постанови, че имотът на Хошла не е подвластен на закона на Калифорния поради специален териториален патент, получен в средата на 19 век.

Отделно от това друга група – обединение на сърфисти – са започнали отделно дело, обвинявайки Хошла, че е нарушил калигорнийския брегови закон.

1 коментар

  1. Скоро ще блокира и достъпа до цялата планета

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*