Студент създаде машина за „локални центрове за рециклиране“

Dave-Hakkens-portrait-Design-Academy-Eindhoven_dezeen_01
Дейв Хакенс

Един студент от Академията по дизайн в Айндховен – Дейв Хакенс – е конструирал система за рециклиране на пластмаса и е решил да направи чертежите на машините свободно достъпни онлайн.

Проектът „безценната пластмаса“ на Хакенс е набор от прости машини за рециклиране на пластмаса, които полагат основата за създаването на нови продукти на местно ниво.

Студентът казва, че идеята за проекта му хрумнала, след като посетил компании за производство на пластмаса и открил, че те не са много склонни да използват рециклирана пластмаса.

Precious-Plastic-local-recycling-centre-by-Dave-Hakkens_dezeen_06

„Ние рециклираме само 10% от пластмасовите отпадъци“, казва Хакенс. „Чудех се защо ние рециклираме толкова малко, затова реших да изследвам въпроса. Отидох при всички тези фирми и разбрах, че те наистина не искат да използват рециклирана пластмаса. Затова реших да направя мои собствени инструменти , така че може да се работи с рециклирана пластмаса на местно ниво“.

Precious-Plastic-local-recycling-centre-by-Dave-Hakkens_dezeen_01

Машините за „безценната пластмаса“ включват пластмасова шредер, екструдер, инжекционна леярна машина и въртяща леярна машина. Хакенс ги е създал чрез използването на комбинация от компоненти, които са нови и поръчани за целта, и регенерирани части, които намерил в склад за скрап.

„Направих тези машини така, че да са базирани на индустриалните стандарти“, казва студентът. „Но всички те са много прости, така че може да се използват за произвеждане на местно ниво. Като занаятчия всеки може да започне да работи с пластмаса“.

Precious-Plastic-local-recycling-centre-by-Dave-Hakkens_dezeen_05

Хакенс е проектирал и гама от продукти, използвайки машините, кошче за боклук, нашравено чрез въртящо моделиране, и пластмасова лампа.

Въпреки това Хакенс казва, че машините могат да се използват за много по-широка гама от продукти. „Можете да направите каквото си поискате. Всеки може да използва машините, за да направи каквото си иска и да създаде свое собствено производство“.

Precious-Plastic-local-recycling-centre-by-Dave-Hakkens_dezeen_03

И така, „безценната пластмаса“ е проект с отворен код и Хакенс се надява други дизайнери да адаптират и подобряват машините му с течение на времето.

„Разработих тези машини и ги споделям в интернет. Хората могат да ги правят, дори на другия край на света, и да ми изпратят обратна връзка, и дори да ми кажат, „ей, човече, можеш да направиш това по-добре“. Накрая те ще имат набор от машини и могат да си направят локален център за рециклиране.”

Precious-Plastic-local-recycling-centre-by-Dave-Hakkens_dezeen_04

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*