Съхранението на енергия – пазар, който ще се удвои до 2015 г.

Пазарът на системи за съхранение на енергия, свързан с електрическите автомобили, ще расте с бързи темпове и ще се удвои до 2015 г. Неговият обем се изчислява на 7,7 млрд. долара за 2010 г., а до 2015 ще достигне 14,5 млрд. долара. Това предвижда анализ на Lux Research, публикуван миналия месец.

Според Lux Research, цялостният растеж на този пазар, включващ батерии, горивни клетки и свързаното с тях оборудване, ще дойде не толкова от ръста на пазара на електрически автомобили, колкото от „експлозията“ на смарт-грида. Според доклада на Lux Research, цялостният пазар на този род системи ще възлиза на 21,4 милиарда долара към края на 2010 г., а пет години по-късно обемът му ще е 44,4 милиарда.

Съхранението на енергия във връзка със смарт-грида ще съставлява най-голямата част от растежа. Тук увеличението ще е от 5,4 млрд. долара през 2010 до цели 15,8 млрд. долара към 2015, според Lux Research.

Голямо увеличение ще има и при батериите за съхранение на енергия за електрически велосипеди и скутери. Този сегмент ще е на обща стойност $6,4 млрд. през 2010 г., но пет години по-късно ще се изчислява на $10,9 млрд., отразявайки нарастването на популярността на самите устройства.

Производители, политици и медии са се съсредоточили върху електрическите автомобили и батериите за тях. Но всъщност електрическите велосипеди и скутерите ще отбележат най-голям растеж при батериите в рамките на следващите 5 години,“ казва Якоб Грозе, анализатор в Lux Research.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*