Япония намали целите си за емисиите на парникови газове

Япония драстично намали целите си за редуциране на емисиите на парникови газове. Решението е резултат от затварянето на ядрените мощности в страната за дълго. Естествено, Япония си навлече куп международни критики с това решение.

Промяната на целите за намаляване на въглеродния двуокис е драматичен обрат за една нация, подкрепила по-рано договора от Киото за климатичните промени. Но това се оказа неизбежно след катастрофата през март 2011, когато всички 50 ядрени централи бяха изключени след опустошителното земетресение и цунами, които разбиха АЕЦ Фукушима североизточно от Токио.

emissions-reduction

Правителството реши да постави цел от 3,8% намаляване на емисиите на CO2 до 2020 г. спрямо нивата от 2005 г., обяви главният секретар на кабинета Йошихиде Суга на пресконференция. Това се равнява на 3% увеличение спрямо нивата от 1990 – рязко преобръщане на предишната цел от 25 процента намаление спрямо нивата от 1990 г.

„Новата цел се основава на нулева ядрена енергетика в бъдеще. Ние трябва да намалим амбициите си“, каза Хироши Минами, главният преговарящ на Япония в преговорите на ООН за климата, които се провеждат във Варшава.

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе е застъпник на връщането към ядрената енергия, въпреки че той казва, че в дългосрочен план иска да намали зависимостта на Япония от ядрената енергия. Процесът на рестартиране на реакторите ще бъде бавен, започвайки в началото на следващата година най-рано. Някои рекатори никога няма да бъдат включени отновопоради съображения за сигурност.

Излизането на ядрената енергия от енергийния баланс на страната – тя съставляваше 26 на сто от производството на електроенергия в Япония – принуди страната да използва повече енергия от въглища и природен газ, което рязко увеличи и вредните емисии на страната.

Япония ще се стреми да намали емисиите си с 2,8% чрез засаждане на дървета, а останалата част от намалението ще бъде направено чрез редуциране на емисиите от енергийния сектор и промишлеността или чрез използване на въглеродни кредити, закупени от други страни.

Минами каза, че целта за 2020 г. може да бъде преразгледана отново, ако Япония върне ядрената енергия в енергийния си микс.

Япония също така обеща 16 млрд. долара до 2015 г. в помощ на бедните нации, за да намалят емисиите си и да се адаптират към последиците от изменението на климата като покачването на морското равнище и засушаванията. Парите ще бъдат дадени под формата на грантове и заеми.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*