Правителствени данни на Бразилия потвърждават скок в обезлесяването около Амазонка

Rainforest understory, Yasuni National Park, Amazon Rainforest, Ecuador

Изсичането на горите в Амазония се е увеличило с почти една трета през последната година, според бразилски правителствени данни, публикувани в четвъртък. Цифрите потвърждават опасен обрат в това, което преди се описваше като „стабилен напредък през последното десетилетие срещу унищожаването на най-голямата тропическа гора в света“.

Сателитни данни за 12-те месеца до края на юли показват, че обезлесяването в региона се е увеличило с 28 на сто спрямо година по-рано. Въпреки, че са разпръснати, изсечените територии през периода възлизат на 5843 кв. км.

Цифрата е увеличана отчасти заради разширяването на ферми и треската за земя около големите инфраструктурни проекти. Тя е втората най-ниска на годишна база, откакто Бразилската космическа агенция започна да следи обезлесяването. Данните обаче реализират прогнозите на учени и природозащитници, направени на базата на предварителни наблюдения, че унищожаването на гората е във възход отново.

„Не може да се спори с цифри“, каза Марсио Астрини, координатор на Амазонската кампания при бразилската секция на Грийнпийс. „Това не е аларма – това е истинската и измерената инверсия на това, което преди беше положителна тенденция“.

Amazon_rainforest-ploshtБразилия следи размера на земята, която се изсича всяка година, като част от усилията си за защита на Амазонието. Това е огромна джунгла, която е изобилен източник на кислород и прясна вода за света и която се разглежда от учените като важен буфер срещу изменението на климата.

Измерването чрез спътникови данни започва всеки август, по време на сухия сезон в Амазонка, когато сателитните изображения са най-чисти от облаци.

Причините за възраждането на обезлесяването са многобройни. Промените в бразилските горски закони създават несигурност сред собствениците на земя по отношение на размера на горите, които трябва да бъдат съхранение. Високите световни цени на селскостопанските стоки също насърчават производителите да намаляват дървета, за има повече място за земеделска дейност. Бракониери, заселници и други субекти също допринасят, наред с големите инфраструктурни проекти – железопътни линии, пътища и водноелектрически язовири.

Изабела Тейшейра, бразилският министър на околната среда, отхвърля критиките, че политиката на правителството е довела до увеличаването на сечта. Тя посочи дългосрочното намаляване на обезлесяването през последните десет години и заяви, че „общата тенденция е положителна“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*