IKEA кани клиентите си в Норвегия да купуват използвани мебели онлайн

Въпреки че IKEA е известна из Европа като място, където хората могат да си купят евтини мебели, това носи известни негативни конотации – като че ли насърчава консуматорския апетит за евтини, масово произвеждани стоки.

IKEA_SecondHand.jpeg.662x0_q100_crop-scale

Сега обаче IKEA „обира овациите“, давайки ход на нещо интересно – магазинът се опитва да се превурне в „най-доброто място да намерите евтини мебели“, като понятието „евтини“ включва и възможността хората да си купят мебели втора ръка. Всичко става онлайн. Кампанията на IKEA „Втора ръка“е онлайн магазин за употребявани мебели, дело на рекламната агенция от Осло „SMFB“. Кампанията приканва норвежките клиенти да купуват и продават използвани IKEA мебели – нещо, което вече се случва доста често в сайтовете за вещи втора ръка.

Според списание „Creativity“,ПР агенцията и Ikea са приканили своите служители, ако могат, да предложат за продан свои употребявани мебели. Мнозина откликнали. 50 „оферти“ били избрани за кампанията. Ikea събрала използваните мебели и направила обява за тези стоки. Наред със снимките на обазавеждането са отпечатани и истинските телефони собствениците им, за да могат потенциалните купувачи да им се обадят. Извън рамките на рекламата страницата на Ikea във Facebook се превърнала в дигитален „битак“, където продавачите и купувачите могат да правят бизнес всяка неделя.

Както рекламата подчертава, целта е да се спасят тези все още използваеми мебели от депото за отпадъци чрез намиране на нови собственици. Отвъд това има и друга цел, която не се споменава – това е деликатно противодействие на репутацията на IKEA на фирма, която продава вещи, които бързо стават излишни – нещо като „стоки за еднократна употреба“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*