Ford ще ползва софтуер на Microsoft за електрическите си автомобили

Софтуерът на Microsoft Hohm за управление на консумацията на електроенергия в дома ще бъде използван от Ford Motor в нейните електрически модели. Програмата ще помага на шофьорите да управляват по-ловко консумацията на електроенергия на автомобилите си.

Бъдещият електрически Ford Focus 2011 ще бъде първата лека кола, която ще използва Hohm. Според шефовете на двете компании, по този начин потребителите ще могат да се възползват по-добре от по-ниските тарифи за тока.

Подходът ще помогне и на ютилити компаниите да управляват допълнителното натоварване на електрическите мрежи, породено от захранването на електрическите автомобили. Това може да се окаже много съществен инструмент в бъдеще, ако се случи много хора в един и същ район да зареждат возилата си по едно и също време.

Ford и Microsoft вярват, че електрическите автомобили ще са движещата сила, която ще определя как хората мислят за използването на енергията и запазването й“, заяви шефът на Microsoft Стив Балмър по време на видео-връзка на живо, с която той се включи в авто-изложението в Ню Йорк.

Потребителите ще могат да достъпват Hohm чрез различни устройства – компютър, смартфон, дисплея на автомобила. Имайки информация за консумацията на енергия на колата, хората ще могат да оптимизират времето за зареждане, което – според двете корпорации – ще облекчи прехода към електромобилите.

Хората ще могат да планират зареждането на колите си интелигентно – по начин, по който никога преди не са правили това (с бензиновите автомобили): кога трябва да презареждам? Къде има станция за презареждане? Каква е цената на тока в този момент – дали тарифата е добра?“ – обясни Нанси Гиоа, директор на поделението за електрифициране във Ford.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*